În timp ce oamenii se inghesuie în oraşe, devin din ce în ce mai vulnerabili
Este un fapt tulburător că tot mai mulţi oameni se mută în oraşe, la fel ca faptul că acele oraşe se confruntă cu probleme de mediu din ce în ce mai mari. Jumătate din populaţia lumii deja trăieşte în oraşe, iar până în anul 2050, 75% din noi o va face.
În multe cazuri, această creștere accentuează riscurile: de exemplu, creșterea emisiilor de carbon în timp ce nu ajutăm infrastructura să facă față șocurilor, cum ar fi inundațiile. Sunt oraşe care deja folosesc 80% din toată energia planetei şi produc emisii de 75%, aceste procente crescând pe măsură ce expansiunea continuă.
Un nou raport priveşte câteva din cele mai rapide creşteri din lume, însă ecologic vulnerabile, clasificându-le în funcţie de pericolele la care sunt supuse şi stabilind modalităţi prin care ar putea face faţă mai bine. Puse la un loc de către Departamentul Internaţional al Dezvoltării din UK, Atkins (o consunltanţă în domeniul ingineriei) şi Universitatea London-ului, sunt 129 de oraşe în 20 de ţări din Asia şi Africa.
Categoriile include “energie intensivă, oraşe mari cu urme semnificative de carbon” (ex: Bangalore şi Cape Town), “oraşe cu fenomene climatice majore” (ex: Kampala în Uagnda), oraşe cu riscuri grave în sistemele de hrană şi apă (ex: Karachi), oraşe cu “riscuri multiple” (Jakarta) şi cele cu risc relative scăzut (Lilongwe, Malawi, etc). Se pot vedea cele 129 de ţări în harta de mai sus, în funcţie de codurile colorate.
Raportul arată cât este de posibil ca pericolele să fie multiplicate datorită sărăciei şi a infrastructurii din bani puţini. De exemplu, oraşe din D.R. Congo, Nigeria, Sudan şi Malawi au "proporții mari de oameni care trăiesc într-o sărăcie multi-dimensională având așezări informale cu acces limitat la energie, apă, canalizare și sunt susceptibile de a fi afectate în principal de inundații, cicloane sau creșteri ale prețului energiei."
Aproape jumătate din cele 59 de oraşe indiene prezentate în raport trăiesc într-o “sărăcie multi-dimensională” şi multe din aceste oraşe sunt prezintă dovezi ca vor avea creşteri de populaţie datorită schimbărilor demografice. Doar patru oraşe din sudul Asiei (Kolkata, Mumbai, Karachi şi Dhaka) adună 32 de milioane de oameni care fac parte din cea mai riscantă categorie.
Raportul recomandă oraşelor să-şi îmbunătăţească caapacitatea de planificare a dezvoltării necontrolate, să strângă informaţii şi dovezi pentru a îmbunătăţi loarea deciziilor şi să se comporte în funcţie de gradul de risc la care sunt supuse pentru a-şi maximize beneficiile din resursele limitate, printer celelalte strategii.
Este mai uşor şi mai ieftin să acţionăm acum.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea