Guvernul spaniol a aprobat „taxa pe Soare”
Industria energiei solare din Spania este pe cale să primească o lovitură grea, în urma deciziei Guvernului de a pune în aplicare noi taxe asupra instalațiilor solare din țară.
Guvernul de centru-dreapta al Spaniei a fost, probabil, cel mai ostil executiv printre naţiunile europene, când vine vorba de industria solară. Tăierile zdrobitoare pe care le-a aplicat subvențiilor pentru energia solară au fost intens contestate în instanţele de judecată spaniole şi europene.
Acum, Consiliul de Miniștri din Spania ia o decizie halucinantă: a aprobat „privatizarea” Soarelui, dând undă verde așa-numitei „taxă pe Soare”.
În 9 octombrie, guvernul Spaniei a anunțat că în viitorul apropiat va fi implementat un nou set de reglementări fiscale privind instalarea și generarea energiei solare, scrie taxationinfonews.com.
În timp ce setul complet nu va fi disponibil până la publicarea sa în Monitorul Oficial, a fost indicat faptul că reglementările fiscale distincte vor fi aplicate în funcție de capacitatea de producție a instalației – sunt vizate panourile fotovoltaice care produc mai puțin de 10kW, cele care produc între 10kW și 100kW, și instalațiile de mari dimensiuni, cu o capacitate potențială de 100kW.
Potrivit pv-magazine.com, Ministerul Energiei declară că acestea nu sunt taxe sau compensații pentru pierderile per utilitate, ci contribuții la costurile totale ale sistemului.
Noile taxe vor începe să fie percepute la fiecare șase luni. Instalațiile solare fotovoltaice mai mici de 10 kW nu vor fi taxate pentru cantitatea de energie pe care o generează, însă vor fi în continuare supuse unei taxe fixe, în funcție de puterea instalată.
Puterea generată de centralele fotovoltaice de până la 100 kW sunt considerate „cadou”
În plus, sistemele fotovoltaice de până la 100 kW nu vor putea vinde energie electrică, și vor trebui să doneze această energie electrică în rețeaua națională, fără remunerație.
Centralele fotovoltaice de peste 100 kW vor trebui să fie înregistrate înainte să aibă dreptul să vândă energie electrică pe orice piață spot din Spania.
Potrivit site-ului Público, una dintre puținele recomandări formulate de Consiliul de Stat, care a fost încorporată în textul final, este că utilizarea bateriilor nu va fi interzisă. Cu toate acestea, utilizarea bateriilor care stochează energia produsă va fi permisă atâta timp cât acestea nu reduc taxa bazată pe capacitatea sistemelor fotovoltaice.
Industria PV din Spania: Taxa e o „perversiune a democrației”
În mod firesc, industria solară a Spaniei este înfuriată de această măsură. Asociația Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile (ANPIER) spune despre lege că e o „perversiune a democrației”.
Mai mult, asociația descrie decizia guvernului drept un obstacol, acuzând executivul că pedepsește cetățenii și întreprinderile mici pentru că au ales să își genereze propria lor energie.
sursa:solar-magazin.ro