Guvernul a adoptat ordonanta referitoare la subventionarea energiei verzi. Ce prevede actul normativ
Ordonanta de urgenta pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile a fost adoptata, marti, de Guvern, in actul normativ fiind prevazut ca recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.
De asemenea, au fost pastrate prevederile din proiectul de act normativ, lansat de Ministerul Economiei, care propunea amanarea temporara, incepand cu 1 iulie 2013, a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (doua certificate verzi).
Ordonanta mai prevede limitarea acreditarii centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi pana la nivelul total anual al capacitatilor instalate in centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este stabilit in Planul National de Actiune in Domeniul Energiei Regenerabile (PNAER).
Conform actului normativ, investitiile vor fi monitorizate semestrial de catre ANRE, ceea ce va permite aplicarea imediata a mecanismului de ajustare a supracompensarii. Tranzactionarea certificatelor verzi se va face direct intre producatori si furnizori, de o maniera transparenta.ANRE va trebui sa reglementeze prin cote anuale cantitatea de energie electrica din surse regenerabile care se va prelua in Sistemul Electroenergetic National.
Premierul Victor Ponta a anuntat marti, inaintea sedintei de Guvern, ca urmeaza sa fie adoptat actul normativ privind stabilirea sistemului de promovare si de sustinere a producerii energiei din surse regenerabile, el apreciind ca daca nu se vor lua masuri in vederea unui sistem care sa asigure sustenabilitatea industriala tara noastra risca sa devina "muzeu al omenirii", informeaza Agerpres.
In acest sens, primul-ministru a mentionat ca in ultimii sapte ani pretul energiei electrice in SUA a scazut cu 4%, in timp ce in Europa a crescut cu 38%, iar pretul gazelor in industrie a scazut cu 66% in SUA si a crescut cu 35% in Europa."Nu trebuie sa fii specialist in energie ca sa intelegi ca atunci cand unii scad preturile cu 60% si altii le cresc cu 35%, probabil ca in Romania si in Europa, daca nu luam masuri, se vor inchide toate fabricile. Si o sa ramanem sa fim doar muzeu, eventual, al omenirii, ceea ce nu cred ca e bine nici pentru Romania, nici pentru Europa", a spus Ponta.
El a adaugat ca in Romania exista mari unitati producatoare care, in lipsa adoptarii acestui act normativ, risca sa se confrunte cu pierderi tot mai mari si sa isi inchida portile.Premierul a mai precizat ca prin schema de ajutor adresata populatiei se doreste gasirea liniei de mijloc care sa permita castiguri pentru cei care investesc in energii regenerabile, dar si dezvoltarea industriei.Premierul a precizat pe 23 mai ca subventiile pentru energia regenerabila nu vor fi diminuate, ci reesalonate.
sursa: http://www.finantistii.ro
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania