Guvernele naționale trebuie să creeze medii stabile de investiții pentru energie regenerabilă, WWF
Incertitudinea cu privire la viitoarea politică de sprijin pentru energia regenerabilă în piețele-cheie, cum ar fi Marea Britanie, Italia și Franța a contribuit la o scădere notabilă a nivelului de investiții la nivelul UE. Cu toate acestea, “On Pocking Winners”, un raport scris de Dr. Rob Gross de la Imperial College din Londra, susține că, datorita numeroaselor beneficii aduse de energie prvenita din surse regenerabile, este esențial ca UE și guvernele din statele membre să ofere sprijinul necesar pentru a se asigura că joacă un rol integral în decarbonizarea sistemului de energie al UE.
"Fără politici direcționate și proporționale justificative care să susţină industria noastră regenerabilă, vom pierde rapid ocazia de a reduce costurile tehnologiilor emergente regenerabile, și nu vom reuși să valorificăm oportunitățile de creștere economică promițătoare pe care acest sector o are de oferit în UE", spune Imke Lübbeke, ofițer la Biroul WWF.
Raportul arată că mai mulţi comentatori au argumentat că un singur preţ al carbonului în întreaga economie este cel mai eficient mod de a aborda provocarea schimbărilor climatice. Cu toate acestea, deși prețul carbonului are un rol important de jucat, este departe de a fi suficient pentru a atrage investiții și de a accelera reduceri de costuri în tehnologiile emergente regenerabile, afirmă WWF.
"Raportul nostru expune defectele profunde în argumentul că prețurile de carbon poate face totul", spune Lübbeke. "În timp ce simplitatea acestui argument poate suna atrăgător, în practică, bazându-se doar pe prețul carbonului este posibil să ducă la instalațiile de gaz de dioxid de carbon, acesta continuând să domine mixul nostru de energie – împiedicând astfel tehnologii noi și mai curate de a funcţiona la potențialul lor și de a nu ne mai bloca la alţi combustibilii fosili importați ".
La începutul acestei lini, firmele internaționale și companiile energetice, inclusiv Mitsubishi Power Systems și Siemens au amenințat că vor reduce investițiile planificate în Marea Britanie în cazul în care George Osborne, cancelarul Marii Britanii, nu va demonstra un angajament real pentru a dezvolta o economie cu emisii scăzute de carbon și furnizarea energiei ecologice. În Franţa a domnit indecizia din momentul în care cea mai înaltă curte de administraţie din ţară a hotărât să întrebe Curtea Europenă de Justiţie (ECJ) dacă preţul de achiziţie pentru produsele premium pentru eolienele onshore constituie ajutor de stat.
UE și statele membre trebuie să decidă acum ceea ce isi doresc: o revoluție a energiei din surse regenerabile, care ar conduce la emisii de carbon reduse în mod semnificativ, costuri mai mici pe termen lung pentru energie și o forță de muncă vibrantă sau un "vot pentru gaz", care va duce la mai multe centrale electrice, emisii mai mari de carbon și probleme sociale și de mediu la care acest lucru va duce în cele din urmă.
Recent, unele guverne naționale din Europa au făcut modificări în mecanismele lor de susţinere pentru energiile regenerabile, creându-se astfel un mediu de nesiguranţă pentru sectorul energiei eoliene. Cu toate acestea, un nou raport intocmit de către WWF spune că astfel de politici creează certitudinea necesară anumitor investitori în energie regenerabilă, susţinând o părere dată de EWEA.
—– windmade.org —
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea