Ghidul schimbarilor climatice
Care sunt efectele schimbărilor climatice?
Există un număr foarte mare de efecte ale schimbărilor climatice.
Deja, milioane de oameni mor în fiecare an.
Cele mai recente rapoarte prezic că peste 100 de milioane de oameni ar putea muri până în 2030 in cazul in care lumea nu reușește să ia măsuri.
În fiecare an, un numar din ce în ce mai mare de persoane va fi afectat, reprezentand 90% din victimele care trăiesc în țările în curs de dezvoltare.
Creșterea numarului de catastrofe naturale
Schimbările climatice nu vor determina doar o creșterea temperaturilor medii de suprafata pe tot globul, un fenomen cunoscut sub numele de încălzirea globală.
În realitate, ea va duce la o creștere a numarului de dezastre:
secete
furtunile de praf
inundații
valuri de căldură
uragane
furtuni tropicale
tornade
și incendii
Cei mai caldurosi zece ani din istoria omenirii
Si mai alarmant, cei mai caldurosi zece ani au avut loc din anul 1998 incoace. Cel mai calduros an dintre toti a fost 2010.
În acel an, sute de incendii sau avut loc in Siberia, Columbia Britanica si Canada.
Nu este în mod clar o coincidență faptul că cei mai caldurosi ani au generat cele mai grave uragan, incendii sălbatice și valuri de căldură văzut vreodată.
Refugiații de mediu
Centrul de monitorizare a deplasarilor raportează că au existat peste 42 de milioane de refugiați de mediu din Asia și Pacific în 2010 și 2011.
Aceste persoane au fost strămutate din cauza creșterii nivelului mării, secetei, furtunilor, inundațiilor, valuri de căldură și frig.
Există acum, combinat, mai mulți refugiați de mediu decat refugiați politici și refugiati ai războaielor.
Din păcate, experții estimează că vor exista peste 150 de milioane de refugiați până în 2050.
Vreme extrema
Cu toate acestea, efectele schimbărilor climatice includ o schimbare în tiparele vremii, precipitații, creșterea nivelului mării, și a faunei sălbatice.
O combinație de modele de schimbare în precipitații și vreme vor aduce secete în anumite zone și mari inundații în zonele învecinate.
Acest lucru are consecințe drastice asupra vieții umane, precum și a ecosistemelor. Acesta va avea un impact imens asupra agriculturii.
Tornadele
Intensitatea, frecvența și durata unei tornade este în creștere ca urmare a schimbărilor climatice.
În Statele Unite, se produc daune de miliarde de dolari anual.
Trebuie remarcat că toate efectele schimbărilor climatice combinate vor produce sute de miliarde de dolari în despăgubiri în deceniile viitoare.
Furtuni de praf
Furtunile de praf, de asemenea, cunoscut sub numele de furtuni de nisip, vor avea consecințe enorme asupra agriculturii.
Mai mult decât atât, se vor răspândi boli și poluare catre sute de mii de oameni in întreaga lume.
Inundatii
Inundațiile provoaca daune devastatoare și afectează milioane de oameni în fiecare an. Odata cu schimbările climatice, ele sunt tot mai distructive.
Un exemplu ar fi evenimentele care s-au desfasurat in provincia Zhejang, China în iunie 2011.
Cea mai gravă secetă în 50 de ani a fost urmată de inundații mortale. Peste o jumătate de milion de oameni au fost evacuați și un număr mare de culturi au fost distruse.
Din păcate, peste o sută de persoane au fost ucise în alunecări de teren. Aceste evenimente meteorologice extreme se repetă în întreaga lume și devin tot mai puternice în fiecare an.
Inundații incredibile in Pakistan și Australia au avut loc nu cu mult timp în urmă. În 2010 inundatiile din Pakistan au reprezentat un procent estimat de 43 miliarde de dolari în daune.
Până la sfârșitul anului acesta, 20 de milioane de oameni au fost afectați. În Australia in ultimul timp, au avut loc mai multe inundații incredibile.
Impactul asupra Lacurilor
Cu toate acestea, un alt efect al schimbărilor climatice este scădere lacurilor.
Scaderea precipitațiilor cauzate de schimbările climatice, a cauzat scaderea în dimensiune a lacurilor.
O combinație a efectelor schimbărilor climatice și a presiunilor populației a cauzat Lacului Ciad din Africa, scaderea cu mai mult de 90% din 1963.
Ca rezultat, 30 de milioane de oameni care trăiesc în regiune sunt în prezent în competiție pentru resursele limitate de apă.
Chiar mai rău, deși Lacul Ciad a fost cândva una dintre cele mai mari lacuri din lume, ar putea dispărea în 20 de ani.
Acest lucru a determinat ca milioane de oameni să emigreze în locații noi. In multe cazuri, copiii sunt obligate să se deplaseze mai mulți kilometri în fiecare zi, cu scopul de a obține apă potabilă.
Deșertificării
Deșertificarea in masă are loc cu o rata mare de crestere si este unul dintre cele mai reduse efecte cunoscute ale schimbărilor climatice.
Milioane de kilometri pătrați de teren agricol, dintr-o data, au devenit arid. Orice lacuri sau râuri din aceste zone au dispărut.
Există peste 100 de țări, în special în Africa, Asia și America Latină, care sunt în prezent afectate de deșertificare.
Lipsa de hrană și apă
Lipsa de alimente și de apă va deveni un lucru obișnuit în viitor.
Pe măsură ce populația lumii crește, există o cerere din ce in ce mai mare a resurse vitale.
Cu toate acestea, producția agricolă în multe regiuni ale lumii se diminuează din cauza secetei, deșertificare, valurilor de căldură, incendiilor, și schimbări în precipitații.
În plus, rezervele de apă proaspătă sunt în scădere ca urmare a topirii ghețarilor, în scăderea lacurilor și contaminarea apei.
Dispariția speciilor
Extincție în masă a speciilor este unul dintre efectele cele mai tulburătoare ale schimbărilor climatice.
Noi, oamenii, avem tehnologia pentru a ne ajuta sa ne adaptam la schimbările drastice în tiparele meteorologice, dar animalele nu au nici o șansă.
Sigur ca, climatul sa schimbat timp de milioane de ani. Cu toate acestea, în ultimele decenii, s-au schimbat cu un astfel de ritm incat viața animală nu s-a putut adapta la ea.
Evoluția este un proces care necesita milioane de ani, iar viata are o capacitate remarcabilă de a se adapta.
Cu toate acestea, atunci când se schimbă în doar câteva zeci de ani, spre deosebire de milioane de ani, toata viata de pe Pamant este grav afectată.
De fapt, unii experți estimează că peste 1 milion de specii ar putea dispărea până în 2050.
Acidificarea oceanelor
Acidificarea oceanelor este încă un alt efect al schimbărilor climatice.
PH-ul in creștere a oceanelor este datorat dioxidului de carbon ce este absorbit afectand astfel viața marină ce se afla la baza lanțului alimentar.
Ca urmare, întregul lanț alimentar este afectat, si în cele din urmă, animalele terestre, ce sunt dependente de pește vor avea de suferit
În cel mai rău caz, este posibil ca acidificarea oceanelor va șterge aproape toată viața din ocean.
Topirea ghețarilor și a calotelor polare
Atat topirea calotelor polare cat și topirea ghețarilor reprezintă amenințări grave la adresa civilizației umane.
Calotelor glaciare, precum și ghețari din întreaga lume joacă un rol important în reglarea temperaturii, nu numai ca absorb caldura, dar, de asemenea, reflecta lumina soarelui
Mai mult decât atât, ghețarii joacă un rol esențial în formarea râurilor perene ale lumii, care sunt responsabile de agricultură, de care o mare parte din populatia lumii este dependent.
Prin urmare, în cazul în care acesti ghețarii se topesc, milioane de oameni vor trebui să se lupte pentru apă, putand aparea astfel războaie pentru resurse naturale în viitorul îndepărtat.
În plus, atunci când gheața din Antarctica sau ghețari din Groenlanda se topesc, ele vor contribui la creșterea nivelului mării.
Creșterea nivelului mărilor
Creșterea nivelului mărilor va duce la inundarea a milioane de hectare de teren agricol, formandu-se astfel, o scadere a aprovizionării cu alimente, provocata de deșertificare.
În plus, creșterea nivelului mării va inunda unele dintre cele mai mari orașe din lume, cum ar fi New York, Shanghai și Amsterdam. Inutil să spun, Venetia ce va fi in apa.
Aproape 100 de milioane de oameni trăiesc cam la 1 metru (aproximativ 3 picioare) de la nivelul mediu al mării, astfel existand posibilitatea pierderii caselor.
Răspândirea bolilor și a intoxicațiilor alimentare
O creștere a temperaturii va răspândi malaria și febra Dengue, precum si multe alte boli.
Malaria ar putea fi raspandita la milioane de oameni în viitorul apropiat și va avea consecințe devastatoare.
Mai mult decât atât, aceasta va duce la creșterea focarelor de salmonella.
Precum a fost specificat mai sus, schimbările climatice vor crește frecvența și intensitatea furtunilor de praf ce se vor extinde odata cu bolile
Răspândirea bolilor și intoxicațiilor alimentare este printre cele mai reduse efecte cunoscute ale schimbărilor climatice.
O urgență planetara
Efectele schimbărilor climatice sunt extrem de importante în societatea de astăzi și vor avea un impact imens asupra vieții umane în întreaga lume.
În viitor, războaiele asupra resurselor naturale ar putea duce la milioane sau chiar miliarde de victime.
Indiscutabil, schimbările climatice sunt cea mai mare provocare a omenirii și nu ne putem permite să le ignoram sub nici un fel.
Va rugam, aduceti-va participarea la oprirea schimbărilor climatice.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea