General Electric acum cel mai mare producator de turbine eoliene din lume
General Electric a surclasat compania daneză de energie eoliană Vestas, devenind cel mai mare producător de turbine eoliene din lume.
Goldwind a ieşit din top cinci, în timp ce Siemens a urcat de la poziția a noua în 2011, pe locul al treilea în 2012. Atât Enercon cât și Suzlon Group au urcat un loc, pentru a ocupa poziţia a patra, respectiv a cincea.
Gamesa Corp Tecnologica SA, Xinjiang Goldwind Science & Technology Co, Guodian United Power Technology Co, Sinovel Wind Group Co și Guangdong Mingyang Wind Power Industry Group Co au întregit top zece, deși BTM a refuzat să spună în ce ordine, deoarece datele sunt preliminare.
Cifre din sectorul eolian consultativ BTM Consult indică faptul că GE a depășit Vestas la valoarea totală de capacitate instalată a turbinelor eoliene în 2012, marcând prima dată, în peste un deceniu, când compania daneză a fost absentă din topul clasamentului.
Raportul complet nu este finalizat până la sfârșitul lunii martie, dar iată o privire rapidă la poziţiile preliminare a BTM-ului:
• GE Wind: A fost pe locul 3 in 2011. Trei sferturi din afacerile sale sunt pe piața tot mai mare din SUA a energiei eoliene.
• Vestas: a fost nr.1 din 2000.
• Siemens: Mutarea de la nouă. Parțial datorită expunerii SUA, parțial prin poziția dominantă în energia eoliană offshore.
• Enercon: A urcat un loc de la poziţia cinci. Deosebit de puternică pe piaţa de origine (Germania); are, de asemenea, o prezență bună pe piețele din afara Statelor Unite și China.
• Suzlon Group (Bombay): A urcat un loc de la poziţia a șasea, datorită filialei sale REPower.
• Altele din Top 10: OEM-urile chineze ale Goldwind (No. 2 în 2011), Guodian United Power, Sinovel și Mingyang sunt în top 10, dar Sinovel abia îşi mai menţine poziţia în grupare.
• Gamesa, un alt fost OEM al turbinelor eoliene din top 5 este dat la o parte prin increderea ce i se prezinta Chinei, reprezentand in continuare o importanta foarte mare pe piata din tara de origine Spania.
Vestas, considerat mult timp jucătorul dominant în sectorul energiei eoliene la nivel mondial, a rezistat vremuri tulburi de întârziere, cu prețurile acțiunilor scăzând în ultimii ani, ca urmare a unei expansiuni imprudente la începutul crizei financiare globale.
Reînnoirea PTC ar putea foarte bine duce la o alta situatie de graba în Statele Unite în cursul acestui an, dar chiar şi GE admite că probabil nu va fi nici pe departe ca supratensiunea de anul trecut a capacității eoliene. Multe firme sunt în așteptarea unei definiții mai clare a termenului de "construcție continuă", ca o valoare cheie pentru calificarea PTC; "există un excedent foarte mic,se construieşte foarte puțin în prezent", a spus BTM.
Asta înseamnă că GE, în ciuda incursiunilor pe care le face în alte piețe, de exemplu America Latină, probabil nu va avea acelasi hop de trecut în 2013, în timp ce OEM-urile eoliene cu un portofoliu mult mai variat (Vestas, Siemens), s-ar putea descurca mai bine. S-ar putea, la fel de bine ca, în 2013, Vestas să se întoarcă în top.
GE, producătorul de turbine eoliene lider în Statele Unite, s-a grăbit să termine parcurile eoliene, înainte de expirarea programată a creditelor fiscale federale, aproape de 2012.
Cifre de la Consiliul Global Wind Energy indică faptul că din 13 gigawati de capacitate nouă de energie eoliană adăugată în Statele Unite, în 2012, aproximativ opt gigawati au fost instalaţi în ultimul trimestru.
În timp ce expirarea anticipată a creditelor fiscale federale au stimulat o creștere bruscă a capacității eoliene totală în 2012, se aşteaptă ca extinderea creditelor să conducă la o criză de sector în SUA, în acest an.
Noile clasamente indică, de asemenea, probleme în rândul producătorilor de turbine din China, în ciuda progreselor majore făcute în ultimii cinci ani. Producătorii chinezi au trecut de la a fi complet absenţi din listă în urmă cu șase ani la a cuprinde patru producători de turbine eoliene, din primii 10, în 2011. Producătorul chinez principal de turbine, Goldwind, a fost clasat pe locul al doilea în 2011, chiar în spatele lui Vestas.
Desi patru companii chineze s-au aflat din nou printre cei mai mari 10 producători de energie eoliană ai lumii de anul trecut, Goldwind a ieşit din top cinci, iar Sinovel abia a reușit să se agațe de poziția sa pe listă.
Nici o companie chineză nu s-a aflat printre primii cinci producători de turbine.
Analiştii spun că piaţa internă a turbinelor din China este supraaglomerată, cu 25 de jucători care se luptă pentru aproximativ 14 gigawati de capacitate de energie eoliană. Incursiunile făcute de companii de peste mări au sporit și mai mult concurența.
China Ming Yang Wind Power Group
Actualizarea Pieţei Mondiale din 2012, de 150 + de pagini, va fi ediția a optsprezecea a BTM Consult a acestui raport anual pe piața de energie eoliană. Raportul va include mai mult de 80 de tabele, diagrame și grafice care ilustrează dezvoltarea pieţei globale a energiei eoliene, precum și o prognoză a pieţei eoliene pentru 2013 – 2017 și previziuni pentru piața eoliană, în 2022.
Repere suplimentare din 2012 includ:
1. Deși incertitudinea politică a lovit o serie de piețe cheie – inclusiv Spania, Italia, Franța, Portugalia, Marea Britanie, Statele Unite, India, Australia şi Japonia – 2012 a avut un record global la instalatii, condus de China și Statele Unite, care cuprind împreună mai mult de 60 la sută din piața mondială.
2. Piețele cheie din Asia (China și India) au fost afectate de plățile întârziate. India a avut întârzieri de plăți de la utilităţi la generatoare de curent electric, de până la 14 luni, în unele cazuri. Întârzieri severe în plata subvențiilor pentru energia regenerabilă în China, în unele cazuri de până la doi ani, au îngreunat fluxul de numerar al întregului lanț de valori.
3. O schimbare în tehnologie, înapoi la generatoarele tradiționale de inductie cu dubla alimentare și spre unitățile medii hibride de viteză.
4. O schimbare la nivel mondial în sistemele energetice, cu o resuscitare a petrolului și gazelor, a continuat retragerea nucleară, cu un accent tot mai mare pe eficiența energetică.
5. O lipsă de echipamente bazate pe transmisie a constrâns dezvoltarea atât pe bază de teren (de exemplu, China, Brazilia, Mexic, Germania, și SUA) dar şi offshore (și anume Germania).
6. În timp ce îmbunătățirile factorilor de capacitate au continuat să aducă în jos costurile energiei eoliene, anunțarea unor noi planuri de extracţie a gazelor de șist au adus prețurile la gaze naturale până la cel mai mic nivel din 2002, făcând costul generării de energie eoliană mai puțin competitive.
7. Piețele emergente, cum ar fi America Latină și Europa de Est sunt urmărite îndeaproape la stabilirea preţurilor, iar cerințele locale de conținut devin parametrii competitivi decisivi.
8. Preţurile turbinelor eoliene au scazut cu 20-25 la sută pe piețele occidentale şi cu mai mult de 35 la sută în China (în comparație cu prețurile de vârf din 2008), înainte de a se stabiliza în 2012.
9. Vânzătorii de turbine îşi asumă încă un risc, în condiții dificile de piață, într-un efort de a-şi crește cota pe piaţa de întreținere a turbinelor în creștere, care va oferi, în cele din urmă, marje mai stabile și venituri recurente.
10. Deşi sectorul energiei eoliene offshore, în continuă creștere, a văzut mărirea disponibilității finanțării din partea investitorilor instituționali, este încă nevoie de utilități cu experiență de management, care să-și asume riscul de construcție.
Fondată în 1986, BTM Consult este în premieră o sursă de prognoze și date pentru sectorul energiei eoliene internaționale. Începând cu anul 1996 BTM Consult a publicat anual apreciatul World Market Update, în plus față de multe alte rapoarte recurente ale pieţei eoliene concentrate la nivel global, inclusiv prima sa lansare a Raportului Eolian Offshore, în 2010.
—– evwind.es —
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea