Gazele cu efect de sera ating un prag nou dupa 3 milioane de ani
Rezidenti ce traverseaza o strada inundata pe un rand de mese in Wuhan, provincia Hubei a Chinei centrale, pe 29 mai 2012. Fotografie: AFP via Getty Images
Cantitatea de dioxid de carbon in atmosfera a depasit un prag ce nu a fost vazut de 3 milioane de ani, de peste 400 parti per milion, pentru prima data de cand cercetatorii au inceput urmarirea datelor.
Principalul gaz cu efect de sera acuzat pentru incalzirea globala a avut o medie de 400.03 parti per milion la statia de monitorizare US National Oceanic and Atmospheric Administration, Mauna Loa, din Hawaii, pe 9 mai, a spus agentia ieri.
Nivelul este considerat un punct de reper pentru oamenii de stiinta si ecologisti, care spun ca emisiile de carbon cauzate de arderea combustibililor fosili incalzesc planeta si trebuie tinute in frau inainte de a provoca schimbari ireversibile asupra vremii, nivelului marii si acoperirii cu gheata a Arcticului. Datele NOAA sunt din 1958.
"Suntem in procesul de creare a unui climat preistoric despre care oamenii nu au nici o experienta evolutiva", a spus intr-un interviu telefonic Bob Ward, director de politica la Institutul de Cercetare Grantham privind schimbarile climatice si protectia mediului, de la London School of Economics.
Ultima data cand nivelul de CO2 a fost atat de inalt a fost in urma cu cel putin 3 milioane de ani, a spus el. Pe vremea aceea "temperaturile au fost cu 2 – 3 grade Celsius mai mari decat in perioada pre-industriala, calotele polare au fost mult mai mici, iar nivelul marii a fost cu aproximativ 20 de metri (66 de picioare) mai mare decat in prezent".
Piata carbonului
Citirea atmosferica vine la trei saptamani dupa ce Parlamentul European a respins un plan de consolidare a preturilor in Sistemul de Comercializare a Emisiilor, cel mai mare efort din lume de a diminua poluarea cu gaze cu efect de sera. Sistemul ataseaza un cost pentru CO2-ul emis prin arderea combustibililor fosili, oferind producatorilor si utilitatilor un stimulent pentru reducerea emisiilor.
Permisele de carbon tranzactionate pe EUETS au scazut cu 41 de euro centi, ajungand la 3,38 euro (4.38 dolari) pe tona, de ieri. Analistii, cum ar fi David King – fost consilier sef in domeniul stiintei pentru guvernul britanic, au declarat ca industria nu va elimina carbon pentru mai putin de 100 de euro pe tona. Pretul a scazut cu aproape 90 la dupa punctul maxim atins la aproximativ 31 de euro in 2006.
Dioxidul de carbon poate ramane in atmosfera timp de un secol, astfel incat nivelurile de acum pot provoca incalzirea pentru zeci de ani. Concentratia a crescut acum cu mai mult de 40 la suta de la insemnul pre-industrial de 280 parti per milion, care este prescurtat ppm.
Serii de date
Informatiile Mauna Loa sunt importante pentru ca reprezinta cel mai lung set de masuratori continue ale concentratiilor atmosferice de dioxid de carbon. Charles David Keeling, un geochimist la Institutul de Oceanografie Scripps, a inceput sa stranga date acolo din 1958.
Masuratorile lui Keeling au furnizat prima dovada fizica a cresterii constante a emisiilor de CO2 in atmosfera, ca urmare a arderii combustibililor fosili, confirmand o parte a teoriei chimistului suedez Svante August Arrhenius, din 1896, cum ca arderea combustibililor fosili poate cauza incalzirea globala.
Organizatia Natiunilor Unite, in 2007, a declarat ca stabilizarea gazului de la 400 ppm la 440 ppm ar putea duce la o crestere a temperaturii de 2.8 grade Celsius (5 grade Fahrenheit). Care este in contradictie cu obiectivul stabilit de negociatorii tratatului privind schimbarile climatice, de la mai mult de 190 de natiuni, care au fost de acord pentru limitarea cresterii temperaturii cu 2 grade. Media globala a crescut deja cu aproximativ 0,8 grade din perioada pre-industriala.
"Directia gresita"
"Ne indreptam in directia gresita in ceea ce priveste abordarea schimbarilor climatice", a spus intr-o declaratie prin e-mail David Nussbaum, director executiv al grupului de mediu WWF, din Marea Britanie. "Este un timp limitat ca guvernele sa atinga obiectivul pe care si l-au propus, pentru a se pune de acord la nivel global in abordarea intr-un mod eficient a schimbarilor climatice."
Negociatorii de la discutiile ONU incearca sa se puna de acord asupra unui tratat privind schimbarile climatice la nivel mondial in 2015, care va intra in vigoare incepand cu anul 2020. Ei se vor intalni in Varsovia in luna noiembrie, pentru a pune bazele acestor discutii.
Excesul de gaze cu efect de sera in atmosfera ameninta deja obiectivul de 2 grade. In cel mai bun caz, promisiunile tarilor din SUA si China catre Maldive vor reduce emisiile prezise in 2020 la 52 de gigatone (52 miliarde de tone), de la 58 de gigatone, a declarat Programul de Mediu al ONU in luna noiembrie. Acesta a spus ca un nivel consecvent cu 2 grade a incalzirii este de 44 de gigatone.
De asemenea, raportul ONU din 2007 a declarat ca CO2-ul atmosferic in intervalul de 400 – 440 ppm ar putea duce la cresterea nivelului marii la cel mult 1.7 metri. Acest lucru ar ameninta orasele de coasta ale New York-ului, Londrei si Bangkok-ului.
Premiul Nobel
Organismul Global Interguvernamental privind schimbarile climatice, care a impartasit Premiul Nobel pentru Pace in 2007 cu fostul vicepresedinte american Al Gore, va publica ultimul sau raport complet cu privire la stiinta climatica, in patru parti, intre septembrie 2013 si octombrie 2014.
"Nu exista nicio indoiala ca temperatura medie globala va continua sa creasca", a spus intr-o declaratie prin e-mail Joanna Haigh, un profesor de fizica atmosferica de la Imperial College, din Londra. "Daca nu se iau masuri rapide pentru reducerea emisiilor de CO2, planeta se va incalzi cu mai mult de 2 grade".
Scepticii privind influenta omului asupra temperaturilor de incalzire spun ca, in timp ce nivelul de CO2 din atmosfera a continuat sa creasca inca din anii '90, niciun an nu a fost mai cald din punct de vedere statistic decat 1998, cu niveluri mai ridicate in 2005 si 2010, care se incadreaza in marja de eroare pentru anii respectivi, conform datelor furnizate de Met Office din Marea Britanie.
Plante fericite
"Pamantul a avut nivele mai ridicate de CO2, de mai multe ori in trecut", a declarat Marc Morano, fostul purtator de cuvant pentru senatorul republican James Inhofe si editor executiv al Climate Depot, un blog ce posteaza articole sceptice asupra schimbarilor climatice. "Americanii ar trebui sa fie incantati de pragul de 400 de parti per milion. Acest lucru inseamna ca plantele vor fi fericite si ca fricosii in legatura cu incalzirea globala au gresit".
Aceasta pozitie este contestata de multi cercetatori, a declarat Melanie Fitzpatrick, om de stiinta privind clima, la Uniunea Oamenilor de Stiinta Ingrijorati.
"Acest lucru trebuie sa fie un moment de trezire la realitate", a spus ea intr-o declaratie. "Atingerea a 400 de parti pe milion reprezinta un experiment cumplit cu sistemul climatic. Atata timp cat oamenii au umblat pe pamant, nu am mai vazut vreodata nivelurile de dioxid de carbon atat de mari".
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea