Fluierul cu ultrasunete 3D: Invenția care protejează fauna sălbatică de turbinele eoliene
Cercetătorii americani au inventat un dispozitiv care protejează liliecii de generatorele eoliene.
Imagine via grist.files.wordpress.com
Biologii de la Universitatea A & M din Texas, împreună cu oamenii de știință de la Universitatea din Massachusetts, au inventat un fluier cu ultrasunete 3D menit să protejeze liliecii și alte animale sălbatice din zonele centralelor eoliene.
Cercetarea e finanțată de Michael Smotherman, profesor asociat în cadrul Departamentului de Biologie – și una dintre autoritățile de frunte ale țării în ceea ce privește studiul comportamentului liliecilor –, și finanțat de Departamentul de Energie al SUA și Centrul pentru Energie Curată Massachusetts, scrie Wind Power Engineering Development.
„Sperăm ca, prin dezvoltarea și perfecționarea acestei tehnologii, putem promova dezvoltarea energiei eoliene durabile, în timp ce atenuăm aceste efecte negative importante asupra populațiilor de lilieci din America de Nord”, precizează Smotherman.
Doar în ultimul deceniu, între 600.000 și 900.000 de lilieci mor, anual, din cauza turbinelor eoliene, spune profesorul.
Pentru a împiedica lilieci să zboare în apropierea turbinelor eoliene, inginerii proiectează dispozitive care imită ultrasunetele. Invenția, un fluier construit cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D, e proiectată în așa fel încât să se asemene îndeaproape cu anatomia funcțională a laringelui liliacului.
Deoarece fluierele sunt relativ mici, Smotherman spune că pot fi montate pe lamele turbinelor eoliene, fără să influențeze viabilitatea acestora. În plus, acestea nu vor necesita nici electricitate, având în vedere că vor funcționa cu presiunea aerului generată de paletele turbinei. Pe măsură ce viteza elicelor crește, impulsurile generate de fluiere devin mai rapide și mai puternice.
„Intenția noastră e să creăm un sunet de avertizare care va alerta liliecii când se apropie de lamele turbinelor”, a declarat Smotherman pentru sursa citată.
După construirea fluierelor, acestea vor fi transportate la laboratorul de la Universitatea A & M din Texas, și supuse unor teste. De asemenea, oamenii de știință vor lucra cu lilieci pentru a vedea dacă dispozitivele sunt într-adevăr capabile să îi împiedice pe lilieci să se apropie de o anumită țintă.

Oamenii de știință au creat un dispozitiv care protejează liliecii de turbinele eoliene. Foto via migrated.ifokus.se
Smotherman anticipează că testarea fluierelor va începe în această toamnă și se va încheia până în vara 2016, timp în care biologii vor perfecționa invenția.
„Îngrijorarea noastră e că fluierele i-ar putea atrage, accidental, la morile de vânt, deoarece uneori liliecii interpretează sunetele altor lilieci drept un indiciu că aceștia au găsit mâncare în apropiere, și vor zbura acolo. Prin urmare, testele comportamentale sunt critice pentru a decide dacă mergem sau nu mai departe cu testarea fluierelor pe turbinele eoliene reale.”
Dacă acestea vor funcționa, profesorul spune ca următorul pas ar fi să proiecteze dispozitive pentru mai multe specii. Deoarece speciile liliecilor diferă în multe părți ale lumii, el atenționează că e nevoie de dispozitive diferite, optimizate în funcție de tipul de laringe.
„E important ca oamenii să știe despre acest proiect, deoarece studiile noastre pot avea beneficii foarte concrete pentru societate”, punctează biologul.
„Liliecii sunt animale foarte vocale, și părți ale creierului lor, care controlează vocea, sunt mult mai mari în raport cu alte animale.”
„Vrem să învățăm, în laborator, modul în care circuite specifice ale creierului interpretează și produc sunetele de comunicare. Înțelegerea acestor funcții are scopuri medicale importante pentru noi.” În ceea ce privește liliecii, „odată ce te obișnuiești cu ei, vei observa că nu sunt cu mult diferiți de alte animale mici”, mai spune cercetătorul.
sursa: solar-magazin.ro