Exportul de Gaz natural lichefiat reprezinta o solutie ingrozitoare ce influenteaza Clima
Criza din Ucraina a reaprins argumente legate de faptul că SUA ar trebui să exporte gaze de șist, se presupune că pentru a diminua amenințarea reprezentată de Rusia.
" Din păcate, puțini par să aibă grijă de diminuarea amenințării reprezentate de schimbările climatice, tinand cont de faptul ca s-a devenit tot mai clar faptul că gazul natural lichefiat este nociv.
A fost explicat din nou în iunie 2012 de ce " exportul de gaze naturale lichefiate ( GNL ) este rău pentru clima. " Această analiză a precedat multe studii care prezinta foarte clar că " în momentul in care gazele naturale ar avea un beneficiu net asupra climatului, acesta va fi probabil mort. "
Deci, ne aflam în pericol dubla cu GNL. În primul rând, gazul natural reprezinta in cea mai mare parte metan, ( CH4 ), un gaz cu efect puternic, care emite de 86 ori mai mult CO2 pe o perioadă de 20 de ani. Deci, chiar scurgeri mici din sistemul de producție de gaze naturale și prin livrare poate avea un mare impact asupra climatului – suficient de mare.
Din păcate, multe studii recente arata că există scurgeri considerabile. Un studiu realizat in luna februarie, la Stanford a raportat că " O revizuire a mai mult de 200 de studii anterioare confirmă faptul că emisiile de metan din SUA sunt considerabil mai mari decat estimarile oficiale. Scurgeri din sistemul de gaze naturale al națiunii reprezinta o parte importantă a problemei ".
Acest cumul de studii a constatat o mai bună estimare pentru scurgeri de gaze naturale, ciclul de viață este de 5,4 la sută ( + / – 1,8 la sută ). Și asta înseamnă ca înlocuirea centralelor pe cărbune cu instalații de gaze ar putea fi un lucru mult mai rău pentru climat pentru o perioada mai mare de 6 decenii.
Situația este și mai gravă cu gazul natural lichefiat ( GNL ), deoarece ciclul de viață al GNL prezinta el insusi valori atat de mari de consum de energie, fiind necesar consumul unei cantitati considerabilă de gaze naturale și combustibil de transport. Răcirea gazelor naturale, la aproximativ -162 ° C ( -260 ° F ) și transportul maritim in vederea utilizarii în țări îndepărtate este costisitoare și consumatoare de energie.
Procesul de a aduce gazul la astfel de temperaturi scăzute necesită o infrastructură extrem de intensiva. Uzinele de lichefiere, nave special concepute, echipate cu tancuri de răcire criogenice, terminale de regazificare și infrastructura de transport intern, toate fac GNL relativ scump în cazul construcților și a costurilor operaționale.
Atunci când se ia in calcul energia și emisiile pe tot acest proces, inclusiv transportul maritim, veți obține o penalizare aciclului total de viata cu 20 % sau mai mult. Emisiile de gaze cu efect de seră suplimentare pot fi egale cu 30 % sau mai mult din emisiile de ardere, în conformitate cu un raport de referință destul de definitiv din 2009 realizat de către Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, " gaz natural lichefiat pentru Europa "
Deci, pot spune sigur că până în momentul in care LNG aduce un beneficiu net climei, vei fi mort și climatul ruinat.
Merita sa se repete ca in cazul in care evitarea schimbărilor climatice catastrofale este obiectivul dvs., nu se doreste construirea unui sistem de energie la nivel mondial pe baza de gaze naturale non – permeabille, non – lichefiate ( vezi AIE " Epoca de Aur a scenariului de gaz ", ce prezinta cresterea cu mai mult de 6 ° F a temperaturii globale și scaparea din control a schimbărilor climatice ).
In concluzie: Investiții de miliarde de dolari în noile infrastructuri de gaz de șist de uz casnic sunt, așa cum am văzut, o punte spre nicăieri – mai ales tinand cont de faptul ca au fost puse in aplicare reglementări asupra scaderii cantitatii de CO2 si reducerea scurgerilor de metan.
Emisiile suplimentare de GNL elimina complet orice beneficiu ce ar putea fi adus prin construirea de terminale de export de miliarde de dolari și a altor infrastructuri necesare GNL, care în orice caz vor dura mai multe decenii, cu mult timp după ce este necesara o rețea electrică ce se bazeaza pe lipsa de inergie obtinuta din combustibilii fosili.
Cel mai bine, investirea a miliarde în infrastructura necesara GNL reprezinta o risipă de resurse enorme ce ar putea fi utilizate mult mai bine in implementarea cu adevărat in tehnologii ce produc energie ce prezinta emisii reduse de carbon.
În cel mai rău caz, duce la cresterea temperaturii accelerat cu peste 2° C ( 3,6° F ) amplificand astfel și mai multe efecte catastrofale simultane.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea