Europa vs. USA in materie de Energie, Diferentele de gaz, Reteaua electrica inteligenta
Statele Unite ale Americii isi exploateaza in mod agresiv resursele din gaze de șist, în timp ce europenii sunt bucurosi sa-si mențina ecologiștii fericiti și sa importe gazele naturale. Pe frontul rețelei inteligente, atat utilitățile europene cat și cele americane accelereaza desfasurarea tehnologiilor pe baza de rețele inteligente, potrivit lui David Walker, director executiv al DNV KEMA Energie si Durabilitate.
Acesta este cea de-a doua parte dintr-o serie de interviuri a directorilor DNV, de la o conferință recentă din Washington. Ultima saptamana: Intrevederea Transformărilor.
ENERGYBIZ: De ce este afacerea gazelor naturale atat de diferita în Europa fata de America?
Walker: Europa nu a fost acaparata de gazele de șist, cum este America. Europa se confruntă cu o producție în declin a rezervelor sale indigene în Marea Nordului. În același timp, importă majoritatea gazelor sale naturale din Rusia sau din Norvegia. Din ce în ce mai mult, importa, de asemenea, gaze naturale lichefiate din surse tradiționale, din Africa de Nord și Qatar.
Există unele zone in Europa care sunt potrivite pentru exploatarea gazelor de șist. Dar, în acest moment, acestea sunt sub restrictii destul de severe de mediu. Europa duce lipsa, de asemenea, de echipamentele, instalațiile și infrastructura pe care le are Statele Unite ale Americii. Nu există nicio istorie reala a forajului pe uscat la scară largă în Europa, asa cum istoric a existat în Statele Unite.
ENERGYBIZ: De ce nu sunt europenii mai preocupați de dependenta de gazul rusesc?
Walker: Rusia, in realitate, nu a intarziat vreodata cu obligatiile in ceea ce priveste exporturile sale de gaze. Altcineva a intervenit. Dar, desigur, diferențele politice dintre Europa și Rusia, în acest moment, sunt în creștere, aș spune. Deci, ce se va întâmpla în viitor, nu prea știu.
ENERGYBIZ: Ce frânează dezvoltarea șistului în Europa?
Walker: Grupurile de mediu sunt cele care împiedică exploatarea șisturilor bituminoase în Europa. În cadrul parlamentelor, atât la nivel național cât și la nivel european, aceste grupuri sunt destul de puternice. Exploatarea sisturilor este interzisă în Germania și în Italia și alte câteva țări spun că nu le vor exploata.
ENERGYBIZ: În ce măsură credeți că Europa este înaintea Statelor Unite atunci când vine vorba de utilizarea analizelor pentru a îmbunătăți operațiunile sau ofertele pentru clienti?
Walker: Sunt multe lucruri pe care le pot învăța unii de la alții. Una dintre marile probleme este că retelele de bază, atât în Statele Unite cat și în Europa, sunt destul de vechi. In momentul in care incepem să vedem înlocuirea infrastructurii, vom începe sa vedem mai multe investiții în acesti senzori integrati și colectarea de date suplimentare.
Senzorii integrati furnizeaza date suplimentare în ceea ce privește detectarea erorilor și ajutor în restaurarea serviciilor, subliniind locațiile cu probleme mult mai repede. În Europa, există un anumit număr de utilitati care introduc aceste tehnologii. Nu aș putea spune de fapt, dacă acestea sunt mai avansate acolo decât aici, în Statele Unite ale Americii.
ENERGYBIZ: Ce puteti spune despre utilizarea noilor informații cu privire la consumul de energie a consumatorilor?
Walker: Impresia mea este că Statele Unite a fost întotdeauna orientată mai mult spre client decât Europa. Din punct de vedere istoric, o mulțime de utilitati din Europa au fost întreprinderi mari, monolitice, de stat, care s-au orientat mai putin spre client. Am început să le vedem rupte in bucatele, ca si Marea Britanie, devenind astfel tot mai apropiate de clienti.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania