Eolienele fac legea
Deşi scumpă, dintr-un anumit punct de vedere, energia eoliană este foarte ieftină, dintr-un alt punct de vedere. Mai exact, atunci când bate vântul, preţul scade pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU), iar când eolienele stau, preţul creşte vertiginos pe PZU.
De exemplu, conform Transelectrica, ieri, la ora 10.48, s-a produs „fix” un megawatt din surse eoliene. Toată ziua de ieri a fost una lipsită de vânt, cea mai mare producţie înregistrându-se la ora 17.48 – 410 MWh. Mult mai bine au stat fotovoltaicele, care au produs şi aproape 150 MWh. Reamintim, în România sunt instalaţi circa 2.200 MW eolieni şi 380 MW fotovoltaici.
Urmarea aceste producţii scăzute de energie verde „se vede” în preţurile pe PZU: ieri, preţurile la care s-a tranzacţionat energia au ajuns şi la 305 lei/MWh.
Pe 20 august, vântul a bătut mai tare, la ora 17.50 circa 8,5% din producţie fiind realizată în centrale eoliene. Ceea ce, evident, s-a văzut şi în preţuri: pe PZU, cel mai mare preţ de tranzacţonare a fost de 268,60 lei/MWh.
De remarcat, de exemplu în luna aprilie, preţurile au fost şi mai mici, aceasta pentru că a bătut vântul şi mai tare, iar producţia a ajuns şi la 1.700 MWh. Astfel, preţul mediu pe PZU a scăzut foarte mult (de exemplu, preţul mediu pe 21 aprilie a fost de 79,30 lei/MWh).
Energia eoliană, precum şi cea solară sunt, practic, cele mai ieftine: o dată realizată investiţia, multe alte lucruri nu mai sunt de plătit, şi asta pentru că vântul şi soarele nu costă nimic! Pe de altă parte, costurile cu materia primă ale celorlalţi producători (cărbune, gaze, păcură, apă) sunt suficient de mari, uneori reprezentând şi 70% din costuri (cum se întâmplă la producţia de electricitate pe bază de lignit sau huilă). Nici Hidroelectrica „nu stă” prea bine la acest capitol: apa costă aproximativ 100 milioane euro anual. Totuşi, energia din surse regenerabile are şi alte cosuri: certificatele verzi, care se tranzacţionează la preţuri între 27 şi 55 euro. Astfel, pe lângă preţul electricităţii, trebuie plătite şi certificatele verzi.
Cu toate acestea, pare că, atunci când bate vântul, cele mai mari pierderi le are Hidroelectrica! Dacă pe 19 august producea aproximativ 28% din electricitatea ţării, pe 20 august a ajuns la circa 20%!
Astfel, pe 19 august producea aproximativ 2000 MWh, iar pe 20 august a ajuns la circa 1.500 MWh. La un calcul absolut empiric, cei 500 MWh pierduţi, la un preţ de 180 lei/MWh, timp de 24 ore, înseamnă o pierdere de aproximativ 500.000 euro pe zi!
SURSA: http://www.focus-energetic.ro
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania