Care sunt avantajele fotovoltaicelor AC Solar?
Microinvertoarele nu sunt un concept nou. Inca din primele zile ale industriei PV, inginerii solari si antreprenorii au incercat sa creeze alimentarea compatibila directa a retelei la un panou solar. Cateva din primele microinvertoare comerciale au aparut la mijlocul anilor 1990, inclusiv Modulul AC SunSine, dezvoltat de Ascension Technologies. De fapt, unul dintre primele sisteme ACPV, livrate la Pentagonul SUA in 1994, inca functioneaza in prezent.
Microinvertoarele aproape au disparut de pe piata la începutul anilor 2000, din cauza costului ridicat al acestora si a eficientei relativ scazuta. Dar, in ultimii cinci ani, progresele rapide in tehnologia semiconductorilor si imbunatatirea eficientei si fiabilitatii au facut microinvertoarele o alternativa viabila pentru invertoarele centrale. Astazi, sistemele ACPV detin mai mult de 30% din toate instalatiile rezidentiale si comerciale mici (<100kW) din SUA, potrivit IMS. Si este de asteptat ca ponderea acestora sa continue sa creasca.
De fapt, multi analisti din industrie sunt de acord ca in urmatorii cinci-zece ani toate panourile solare vor include o forma de electronice distribuite. Acestea ar putea include optimizatori DC-DC, microinvertori detasati si o noua categorie de module AC cu microinvertori integrati.
Avantajele ACPV
Producatorii spun ca avantajele microinvertoarelor solare includ un design si o instalare simplificate si o tehnologie mai convingatoare si mai buna fata de alte sisteme. Proprietarii de sisteme inteleg cu usurinta beneficiile de monitorizare la nivel de modul si punctual maxim de urmarire. Este, de fapt, greu de inteles modul in care industria PV a ajuns pana la punctul in care este astazi, fara ca proprietarii de sisteme sa stie in mod regulat cum functioneaza propriile sisteme.
Sistemele de monitorizare a microinvertoarelor ajuta operatorii sa pastreze file pe un portofoliu intreg de sisteme, la nivelul modulului -mai degraba decat la nivel de sistem. Gata cu pierderea de timp si role pentru a diagnostica o gama non-functionala; monitorizarea la nivel de modul puncteaza performanta fiecarui microinvertor si modul solar. Punctul de vedere al consumatorilor privind sistemele de monitorizare ofera liniste proprietarilor de PV, ca sistemul lor functioneaza corect. Cand sunt prezentate ca parte a unei companii modul sau ca oferta din partea unui instalator, sistemele de monitorizare sunt un serviciu de valoare.
Microinvertoarele detasate vs Sistemele de Modul AC
Categoria de "sisteme ACPV" include atat microinvertoarele detasate, cat si modulele AC integrate, reflectand cele doua moduri in care aceste sisteme sunt conectate pe teren:
• Microinvertoarele detasate: Microinvertoarele solare individuale si modulele fotovoltaice sunt instalate ca o pereche (facandu-se o conexiune DC pe teren), ambele unitati fiind, de obicei, la un metru una de cealalta. Ansamblul este apoi cablat in paralel cu alte adunari, creand un circuit AC ramificat.
• Modulele de Sistem AC: Microinvertoarele sunt instalate din fabrică pe modulele fotovoltaice, iar unitatile integrate sunt aduse pe teren ca un ansamblu certificat. Modulele AC sunt conectate in paralel cu alte module AC, creand un circuit AC ramificat.
Este important ca instalatorii sa inteleaga diferentele de reglementare si practica intre aceste doua sisteme. NFPA 70 National Electrical Code (NEC) defineste modulul de curent alternativ ca o unitate completa, ce protejeaza mediul, formata din celule solare, un invertor si alte componente, conceputa pentru a produce curent alternativ prin lumina soarelui. Modulele AC trebuie sa fie evaluate de catre un Laborator de Testare cunoscut la nivel National (NRTL) utilizand atat UL 1741, cat si UL 1703. Microinvertoarele solare detasate sunt testate la UL 1741, dar nu la UL 1703.
"Combinatiile de module fotovoltaice si microinvertoare combinate / asamblate pe teren, sau la dealer ori distribuitor, nu indeplinesc intentia, definitia sau cerințele asociate cu adevaratele module ACPV, asa cum sunt definite in 690.2 si in 690.6", a scris John Wiles in articolul sau, "Microinvertoarele si Modulele ACPV sunt bestii diferite" (IAEI News, mai / iunie 2012).
Exista, de asemenea, diferente in modul in care modulele AC sunt instalate fata de microinvertoarele detasate. De exemplu, modulele AC nu necesita un echipament de impamantare separat de dirijare (EGC) care sa duca la invertorul sau cadrul modulului, deoarece cadrul este impamantat la sasiul microinvertorului si legat de CGE-ul integrat in sistemul de cabluri de interconectare. Intreaga cale EGC (inclusiv impamantarea dintre invertor si modulul PV) este evaluata ca parte a certificarii de pe lista NRTL.
Pentru mai multe detalii cu privire la diferentele dintre microinvertoarele detasate si modulele AC, instalatorii si inspectorii ar trebui sa consulte articolul 690 NEC, sectiunea 690.6. In plus, SolarTech a publicat Ghidul de Aplicare a Microinvertoarelor si Modulelor ACPV. Pentru a descarca o copie sau a raspunde, vizitati www.solartech.org.
De: Nancy Edwards, Director de Marketing la SolarBridge Technologies
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania