Pentru a extinde energia eoliana, Japonia construieste turbine eoliene plutitoare
În largul coastei Fukushima, Japonia – la douăsprezece mile spre mare, in zona grav deteriorata de scurgeri ale reactoarelor nucleare de la Fukushima, o turbină eoliană plutitoare gigant indică începutul celui mai ambitios pariu din Japonia pentru energie curată.
Când această turbina eoliana de 350 de picioare va fi pornita luna viitoare, va generata suficienta electricitate pentru a alimenta 1700 de case. Scopul acestui proiect este de a genera peste 1 gigawat de electricitate cu ajutorul a 140 turbine eoliene până în 2020. Capacitatea este echivalentă puterii generate de 4 reactoare nucleare.
Sustinatorii proiectului spun că turbinele eoliene offshore ar putea reprezenta un progres pentru această națiune saraca in energie. Ei ar permite Japoniei sa utilizeze o resursă de care dispune din abundenta: coastelor sale, zona ce se intinde pe o suprafata mai mare decat chiar a Statelor Unite. Cu o zonă economică exclusivă – avand o suprafata extinsa de până la 200 de mile de exploatat în largul coastelor sale, Japonia s-ar putea numara printre primele cele mai mari 10 țări ca maritime din lume cu milioane de kilometri patrati disponibili pentru montarea turbinelor offshore.
Proiectul isi doreste sa profite in urmatorii cinci ani si sa-si dubleze productia, ajutand la cresterea capacitatii globale de 536 gigawati. Japonezii fabrica turbine eoliene intr-un domeniu dominat de factorii de decizie europeni și chinezi.
Guvernul japonez plătește 22 de miliarde de yeni, 226 milioane $, costul pentru constructia primelor trei turbine eoliene offshore din Fukushima, premierului Shinzo Abe dorind sa transforme energia regenerabilă intr-un pilon reprezentativ pentru creștere economică. După aceea urmeaza ca un consorțiu de 11 de companii, inclusiv Hitachi, Mitsubishi Heavy Industries, Shimizu și Marubeni, sa planuiesca comercializarea proiectului.
" Este cea mai mare speranta a Japonia ", a declarat Hideo Imamura, un purtator de cuvant pentru Shimizu, in timpul unei calatorii recente la turbina ce se afla in perioada de teste. " Reprezinta un efort al Japoniei de aproape 100 % "
Proiectul eolian offshore este unic in intreaga lume. Tehnologia da posibilitatea extinderii potențialelor locatii in care se pot instala parcurilor eoliene off-shore, singurul impediment in acest moment reprezentand limitarea la apele de mică adâncime.
Din acest motiv, exista câteva zone extinse ce pot fi folosite in dezvoltarea eolienelor offshore din Japonia, pozitionate pe platforme continentale ce nu pot fi folosite in acest moment cu tehnologia conventionala de ancorare. De aceea parcurile eoliene plutitoare ar putea schimba imaginea de ansamblu într-un mod aparte.
Puterea vantului valorificata in cadrul apelor ar putea genera pana la 1570 gigawati de energie electrică, aproximativ de opt ori capacitatea combinata actuală produsa de toate companiile de electricitate din Japonia, date ce reies conform simulari pe calculator si pe baza datelor meteorologice istorice prelevate de cercetatorii Universitatii din Tokyo.
Conform oamenilor de stiinta, potentialul mondial eolian in cel mai optimist mod ar putea genera o putere maximă si ar putea produce până la 7,5 terawatt de electricitate. Potrivit unui studiu incheiat anul acesta si realizat de cercetatorii de la Universitatea din Delaware si la Universitatea Stanford aceasta capacitate este mai mult decât suficienta pentru a alimenta cu energie jumatate din lume în anul 2030. Un gigawatt este egal cu 1 miliard de wați, iar un terawatt este de 1 trilion de wați.
" Vom deschide o nouă pagină în istoria energiei eoliană offshore ", a declarat Takeshi Ishihara, un expert în inginerie civilă la Universitatea din Tokyo și liderul de proiect.
Paul J. Scalise, cercetator al Institutul de Științe Sociale al Universitatii din Tokyo, a declarat că este mult prea devreme pentru un astfel de optimism referitor la energia eoliena offshore. Previziunile Dlui. Ishihara trebuie să fie ajustate pentru factorii de încărcare, perturbări ale liniilor maritime și zonelor de pescuit, precum și posibile protestele ale pescarilor cat si a localnicilor.
Conform acestor restricții, el estimeaza un potential eolien offshore al Japoniei mult mai mic, de la o treime la trei cincimi din curentul de alimentare cu energie electrică din Japonia.
" Noi nu trebuie să uităm realitatea evidentă. La o distanta mare de coasta sunt construite aceste ferme eoliene plutitoare, acest lucru reprezentand cresterea cheltuielilor de construire si transmitere a puterii înapoi în Japonia ", " Devine o analiză cost plus beneficiu in care se cantaresc beneficiile energiei electrice obtinute față de costul de construire si mentenanta a structurii"
Japonia a fost forțata să se uite mai serios la energia obtinuta din surse regenerabile, după numeroasele sale explozii nucleare de la Fukushima în 2011. Toate cele 50 de reactoare ale Japoniei sunt în prezent oprite, aflandu-se în așteptarea controalelor menite să reducă temerile locale asupra energiei nucleare și privând țara de o sursă de alimentare care a furnizat aproape 30 % din electricitate.
Saltul ulterioară al importurile de petrol și gaze naturale în Japonia a subliniat dependența energetică si a expus modul în care tara a rămas in urma celorlalti în dezvoltarea de surselor regenerabile de energie. Contrar reputatiei Japoniei de mare dezvoltator de tehnologii ecologice, adoptarea acestora a fost lenta. Excluzand hidroenergia, mai putin de 3 % din energia electrică a fost generata din surse regenerabile de energie în 2011.
Printr – un efort de a prinde din urmă celalalte tari, Japonia anul trecut a introdus un program de stimulare si diversificare a surselor de energie. În cadrul programului in primele 12 luni, până în iunie, țara a adăugat 3,6 gigawati de capacitate electrica alimentata de surse regenerabile, reprezentand producția a aproape patru reactoare nucleare, conform declaratiilor de saptamana trecuta a Ministerului Comerțului.
Energia solară a reprezentat cea mai mare capacitate de energie curată adăugat în Japonia. Creștere de proiecte solare este limitată. În schimb, peste nouă zecimi din potențialul capacitatii Japoniei de a genera energie curata provine din energia eoliană, în special din cele amplasate în larg, potrivit estimarilor Ministerului Mediului.
Norvegia și Portugalia realizeaza de asemenea experimente cu parcuri eoliene plutitoare de mici dimensiuni, dar in acelasi timp proiectul Japoniei este setat sa devina cel mai mare si daca se poate Japonia sa devina primul comerciant de astfel de tehnologii.
Cea mai mare provocare pentru proiectul Fukushima vine de la pescarii locali, care nu au fost în măsură să pescuiască de la momentul dezastrului și care se tem că proiectul va ocupa zonele lor de pescuit. Pe de altă parte, există speranțe că lanțurile gigant ce ancoreaza turbinele pe fundul mării vor încuraja dezvoltare în cele din urmă a coloniilor de pește și algele marine.
Cooperativelor de pescuit din zonă au fost de acord doar cu cele trei turbine de testare de până acum, iar celelalte 100 de bucati ce sunt planificate reprezinta o noua etapa de negociere, datorita impactului asupra pescuitului în zona ce devine mult mai clar.
" Tot ce putem spune este că vom aștepta si vom vedea ", a spus Masanori Ono, 63 ani, un pescar care a lucrat în apele din largul Fukushimei de peste patru decenii. El acum isi petrece mare parte din timp cu transferul lucrătorilor și oaspeților la și de la parcul eolian.
Costul reprezinta o alta mare problemă. Construirea primele trei turbine offshore Fukushima – fiecare cu un design diferit – costa aproximativ 2 milioane de yeni, sau aproximativ 20.000 de dolari pe kilowatt, reprezentand aproximativ de opt ori mai mult decat costul de construire a unei turbine eoliene pe uscat. Odată cu creșterea economiilor și îmbunătățiri designului, consorțiul speră să aduca costurile la aproximativ de două ori costul unei turbine terestre.
Durabilitatea este al treilea semn de întrebare mare. Shimizu, compania de construcții, specifica faptul ca palele turbinelor au fost proiectate să dureze cel puțin două decenii si sa reziste la cele mai mari taifunuri ce au lovit regiunea în ultima jumătate de secol. Dar domnul Imamura de la Shimizu recunoaște că nimeni nu este sigur cât de mult timp, sau cât de bine turbinele vor rezista.
Totuși, impulsul este pentru construirea proiectului din motive de energie. Generarea de energie eoliană offshore presupune ca multe din industriile Japoniei sa fie resuscitate, spre exemplu industria de construcții navale, care a pierdut in fata rivalilor din China și Coreea de Sud în ultimii ani, industria de utilaje grele, constructii, baterii, industria de echipamente electronice si materiale avansate precum fibra de carbon si polimeri armati utilizati în construirea palelor turbinei.
Lanturile lungi de 2.500 de picioare ale celor trei turbine inițiale, ce se conecteaza fiecare la o greutate ce cantareste mai mult de 450 "pounds" fiecare, folosesc un total de 20.000 de tone de oțel de la Nippon Steel și Sumitomo Metal.
Cu noua tehnologie există o serie de probleme neprevăzute. Pe mare muncitorii se confruntă cu obstacole neașteptate. O enigmă aparent simpla dar confuza a aparut pe ecran în timpul recentei excursie la turbine, o structură cu greu părea să se miște în ciuda oceanului involburat din acea zi. In acelasi timp vasului cu oficiali ce doreau sa ajunga la turbina i-a fost foarte greu sa se apropie din cauza valurilor enorme.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea