O casa micuta facuta in mare parte din ciuperci
Dupa ce am intrebat: Putem scapa de spuma de plastic din cladirile noastre?, am primit raspunsul: "DA! Crestem materiale de izolare de inalta performanta, care sunt din surse regenerabile si mult mai sigure decat EPS sau XPS!".
Acesta a fost de la gasca de la Ecovative, cunoscuti de TreeHuggers ca inventatorii tehnologiei myco-spuma, unde folosesc ciuperci pentru a agrega deseurile agricole intr-un substitut pentru „stryofoam”. Pana acum au vandut, in principal, materiale de ambalare, dar lumea materialelor pentru constructiile verzi reprezinta o piata mult mai mare, care are cu disperare nevoie de ceva de genul acesta.
Peretele micutei case din ciuperci
In acest proiect de demonstratie a micutei case, este construita o forma a interiorului si exteriorului cu canelura din „ pine siding” sub forma de limba, iar zidurile sunt umplute, pe rand – cate 30 de cm – cu un amestec de miceliu si deseuri agricole, "adaugand cate 30 de cm la fiecare doua zile. Timpul dintre perioade permite fiecarui strat sa creasca pe deplin si sa nu fie sufocat".
Acoperisul micutei case din ciuperci
Acoperis este crescut in acelasi mod. Mixul de ciuperci adera la cofrajul de pin, transformand totul intr-un tip de panou izolat structural. Ce idee minunata; iti cultivi propria izolatie care nu este toxica, nu este inflamabila, nu sunt folositi combustbili fosili. Chiar au descoperit ceva aici. De asemenea, design dragut; va fi un hit pentru fanii Micutei Case.
Aplicarea scutului din gheata si apa
Si apoi totul o ia razna. Se acopera totul intr-un scut din gheata si apa, impermeabil la umezeala; este adeziv si se lipeste direct pe lemn. Ca arhitect, cred ca aceasta este o mare problema.
Pietrisul pare a fi atasat direct pe perete, fara robustete
Exista o multime de dezbateri in zilele noastre despre locatia vaporilor sau umezelii sau a barierei de aer, dar consensul este, in zonele cu clima rece, ca umiditatea intr-un perete este condusa dinspre partea calda – afara si peretele exterior trebuie sa respire. Este o buna practica sa pui pietrisul pe zona robusta si sa creezi un ecran de ploaie. Aici, ei par sa bata pietrisul direct pe exterior, fara zona robusta si fara spatii de aer. Scutul din gheata si apa este agatator in jurul cuielor, dar exista acum o gramada frumoasa de piroane mici care intra direct in izolatie, pe care umezeala se poate condensa.
Exista, de asemenea, problema materialelor plastice. Ei scriu ca intregul proiect este facut aproape in intregime fara plastic, spunand ca "am trisat intr-o singura zona: cablarea electrica". Apoi infasoara totul intr-un strat gros de produse petrochimice, definit de Grace ca "un adeziv din asfalt cauciucat agresiv, sustinuta de un strat cu densitate mare de polietilena laminate in cruce".
Problema cu acesta este ca intreg proiectul este un experiment – prima data cand au incercat sa construiasca o casa in aceasta maniera. Daca peretele, sau mai probabil acoperisul, cedeaza, nu au de unde sti daca a fost din cauza produsului lor din ciuperci, sau din cauza proiectarii peretelui si a montajului acoperisului.
Izolarea cu ciuperci este un produs absolut minunat. Astept cu nerabdare posibilitatea de a scrie despre panouri izolate structural pe baza de ciuperci si toate celelalte produse la care viseaza. Micuta casa din ciuperci este un lucru frumos. Dar, timp de un secol, bunele practici in constructii au fost de a trata exteriorul ca pe un ecran de ploaie, pentru a putea proiecta drenajul si ventilatia. Sper ca in prototipurile ulterioare sa ia in considerare aceasta lipsa si sa-l lase sa respire.
Cititi totul pe aceasta tema la Micuta Casa din Ciuperci, iar aici este un PDF despre un mare articol mai vechi, realizat de catre expertul stiintific in cladiri, Joe Lstiburek, despre cum (si de ce) sa construiesti un perete.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea