Energia eoliana offshore ar putea atinge de 4 ori nevoia de energie electrică de care UE are nevoie: raport
Consumul total de electricitate pe care Uniunea Europeana l-ar putea avea – de fapt, ar putea fi depășit cu mai mult de patru ori – de catre parcurile eoliene plutitoare offshore din apele adânci ale Mării Nordului, potrivit unui nou raport al Asociației Europene pentru Energie Eoliană. Raportul solicită, de asemenea, ca UE să stabilească noi obiective ale energiei regenerabile, pentru anul 2030.
Raportul aduce argumentul că turbinele eoliene plutitoare – și / sau alte turbine eoliene adaptate special pentru apele adânci ale Mării Nordului – ar trebui să fie o parte importantă a infrastructurii energetice a UE, în viitor. Potrivit Asociatiei Europene pentru Energia Eoliana (EWEA), indiferent de costurile de dezvoltare, turbinele plutitoare – ca urmare a utilizării lor foarte mici de otel – sunt competitive din punct de vedere al costului cu turbinele convenționale, care sunt instalate în ape mai adânci de 50 de metri.
Raportul afirma că, dacă politicile adecvate sunt puse în aplicare acum – pentru a impulsiona dezvoltarea și punerea în aplicare a turbinele plutitoare de ultimă generație – capacitatea totală eoliană offshore a UE ar putea ajunge la 150 GW pana in anul 2030.
"Prima turbina eoliana plutitoare din lume la scară mare, Hywind, fiind asamblata în Fjord Åmøy, lângă Stavanger, Norvegia, în 2009, înainte de implementarea în Marea Nordului".
Credit pentru imagine: Turbina Eoliana Plutitoare Hywind via Flickr CC
Business Green are mai multe informații despre noul raport și despre situația energiei eoliene în Europa de astăzi:
"UE opereaza în prezent cel puțin 5 GW de capacitate energetica eoliană offshore, din care cel puțin 3,3 GW se află în apele din Marea Britanie. Cu toate acestea, EWEA consideră că aceasta capacitate europeană ar putea ajunge la 150 GW până în 2030, dacă politicile adecvate sunt puse în aplicare pentru a sprijini industria și pentru a accelera dezvoltarea turbinelor plutitoare.
"Comisia Europeană urmează să prezinte propunerile sale pentru cadrul energetic și climatic pentru anul 2030, la sfarsitul acestui an, care ar putea include obiective ce privesc emisiile de carbon, energia regenerabilă și eficiența energetică".
Există unele opoziții semnificative in legtura cu adoptarea de noi obiective ale energiei regenerabile, totuși. Unii dintre cei care se opun unor astfel de obiective, cum ar fi Marea Britanie, susțin că ar fi o alegere mult mai bună de a stabili pur și simplu un obiectiv puternic pentru emisii și apoi sa permita țărilor de a elabora detaliile pe cont propriu, alegand soluțiile cele mai potrivite pentru situațiile lor individuale.
Contraargumentul – potrivit lui Jacopo Moccia, șeful analizelor politice al EWEA – este că un obiectiv al energiei din surse regenerabile pentru anul 2030 este necesar pentru a conduce dezvoltarea rapidă a industriei eoliene offshore. El a declarat: "Pentru a permite acestui sector să-si realizeze potențialul și să aducă beneficii majore pentru Europa, un cadru legislativ clar și stabil pentru după 2020 – bazat pe un obiectiv obligatoriu al energiei regenerabile din 2030 – este vital. Acest lucru trebuie să fie susținut de o strategie industrială pentru energia eoliană offshore, inclusiv sprijin pentru R & D".
Legat de acest subiect, cunoscutul producator de turbine eoliene, Gamesa, a anuntat recent că a terminat de instalat prima turbină eoliană offshore din apele spaniole. Noua turbină de 5 MW a fost instalată în Arinaga Quay, în Gran Canaria. Ea posedă un rotor cu diametru de 128 de metri, cu potentialul de a furniza energie electrică pentru aproximativ 7.500 de gospodării.
Dupa cum a scris Josh ieri, "Gamesa este mândra de noul sau prototip, descriind turbina ca având un design modular și redundant, ceea ce asigură fiabilitatea și maximizează producția de energie, optimizand costurile de energie".
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea