Energia eoliana în 2012: în plină expansiune în America de Nord; Topul 100 GW în Europa
Tulsa, OK și Nashua, NH – Anul trecut a adus o perioadă avânt pentru finalizările de proiecte de energie eoliană în SUA pe măsură ce dezvoltatorii s-au grăbit să profite de creditul fiscal de producție (PTC). Între timp, America Latină și Canada au văzut, de asemenea, o creștere spectaculoasă, semne că energia eoliană în alte părți ale Americii este sănătoasă și în creștere, în ciuda a ceea ce se poate întâmpla pe termen scurt, în SUA
Al treilea trimestru al anului 2012 a văzut 1,8 GW de capacitate energetică eoliană instalată în SUA, aducând primele trei trimestre ale anului 2012 la 4.7 GW, conform American Wind Energy Association (AWEA). Industria eoliană din SUA se ridică în prezent la 51.6 GW de capacitate eoliană cumulată până la sfârșitul lunii septembrie 2012, care acoperă 29 de state și Puerto Rico. Administraţia Informațiilor Energetice ale SUA prognozează că anul acesta, generarea de energie eoliană va creşte cu 16 la sută față de 2011.
Fabricarea energiei eoliene în SUA a avut suişuri şi coborâşuri în acest an. Peste 470 de unităţi de producţie din SUA produc componente pentru turbine eoliene, iar facilități dedicate eolienelor care fabrică componente majore, cum ar fi turnuri, lame și nacele asamblate, pot fi găsite în fiecare regiune. Cu toate acestea, multe dintre companiile de producție menţionate au fost forțate să reducă forța de muncă din SUA în acest an, pregătindu-se pentru PTC-ul care expiră. Vestas, de exemplu, a redus cu aproape 1.500 locurile de muncă din industria fabricării eolienelor, la instalațiile sale din Colorado.
Anunțarea de noi proiecte a fost pusă în expectativă datorită faptului că dezvoltatorii de eoliene se tem, de asemenea, de creditul fiscal care expiră. "Industria energiei eoliene este un fel de cap de afiş pentru instabilitatea politică", a declarat Rob Gramlich, vicepresedinte senior al politicii publice cu AWEA.
În ciuda unui sezon dificil pentru politica din jurul eolienelor, energia eoliană din SUA a avut multe succese pe parcursul ultimului an în zona de descoperiri tehnologice.
"Noile tehnologii pentru turbinele eoliene cu viteze mai mici pot fi implementate în statele fără resurse foarte mari de vânt", a spus Gramlich. "Progresul nostru a fost puternic în locuri surprinzătoare."
GE a lansat, de asemenea anul acesta, un produs pentru turbinele eoliene, care are potenţialul de a schimba design-ul lamei, prin integrarea unei tesaturi în proiectare. GE este în parteneriat cu Institutul Politehnic din Virginia şi Universitatea de Stat (Virginia Tech) şi Laboratorul Naţional de Energie Regenerabilă (NREL), într-un efort de 5.6 milioane de dolari al Departamentului Agenţiei de Cercetare a Proiectelor Energetice Avansate, ce se va întinde pe trei ani. Potrivit GE, acest nou design al lamei i-ar putea reduce costurile cu 25-40 la sută.
În Canada, mai multe proiecte mari de eoliene s-au materializat în 2012, inclusiv proiectul eolian Gros Morne II, din regiunea Gaspesie, în Quebec. Combinate, Gros-Morne I și II formează unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din Canada, cu o putere totală de 211.5 MW, ce se adaugă la cei aproape 1.2 GW de energie eoliană, pe care Asociaţia Canadiană de Energie Eoliană se așteaptă să fie finalizaţi doar în 2012. Peste 60 la sută din capacitatea eoliană nouă din Canada a fost instalată în Quebec, în conformitate cu CanWEA. Până la sfârșitul acestui an, Canada ar trebui să aibă aproximativ 6.4 GW de capacitate energetică eoliană.
Acest an a fost, de asemenea, unul excelent pentru energia eoliană din America Latină. Cel mai mare proiect din regiune s-a materializat în acest an, proiectul Acciona de 306-MW, deținut de Oaxaca, în Mexic. Acesta a catapultat Mexicul peste punctul de 1GW de energie eoliană instalată, potrivit Global Wind Energy Council (GWEC).
Brazilia a înregistrat, de asemenea, o creștere continuă, instalând un număr de noi proiecte eoliene şi noi case pentru 11 instalații de producție. O a doisprezecea instalație pentru GE, cu o etichetă de preț de 35 milioane dolari, este construită în statul de nord-est al Bahiei și este de așteptat să fie finalizată în 2013.
Europa
Cifrele finale pentru întregul an, în ceea ce privește capacitatea totală instalată de energie eoliană, nu vor fi disponibile decât până în 2013, dar informaţiile de la World Wind Energy Association (WWEA) arată ca pieţele de top includ China, Germania, Spania și India, precum și SUA.
Majoritatea piețelor europene au prezentat o creștere mai puternică în prima jumătate a anului 2012 decât în aceeași perioadă a anului precedent. Piețele de top din Europa continuă să fie Germania, care a instalat 941 MW în prima jumătate a anului și un total de 30 GW, Spania, care a adăugat 414 MW în prima jumătate a lui 2012 și are o capacitate totală instalată de 22 GW, Italia, care a adăugat 490 MW în prima jumătate a lui 2012 și are o capacitate totală instalată de 7,2 GW, Franța, care a instalat 650 MW în prima jumătate a lui 2012 și are o capacitate totală instalată de 7.18 GW, Regatul Unit, care a instalat 822 MW în prima jumătate a lui 2012 şi are o capacitate totală instalată de 6.48 GW și Portugalia, care a instalat 19 MW și are o capacitate totală instalată de 4,9 GW. Toate aceste piețe, cu excepția Spaniei și Portugaliei, au arătat o creștere în noua lor capacitate instalată, comparativ cu primul semestru al anului 2011.
În plus, piețele emergente din Europa de Est sunt printre cele mai dinamice piețe, a spus WWEA. România a înregistrat o creștere 33 la sută, instalând 274 MW de energie eoliană în prima jumătate a anului 2012 și cel puțin 600 MW în a doua jumătate. Polonia a crescut cu 32 la sută, adăugând 527 MW de capacitate instalată faţă de aprilie 2012. Ucraina a crescut la un uimitor 64 la sută, adăugând 37 MW de capacitate și Letonia a adăugat 20 MW de capacitate instalată de energie eoliană, egală cu o impresionantă rată de creștere de 64 la sută.
Mai multe proiecte foarte mari s-au materializat în 2012, în Europa. Cel de 600 MW de la Fântânele şi Cogealac, din Roamânia, s-a materializat în decembrie. Proiectul folosește turbine de 240 GE 2.5 xl, a fost construit pentru Grupul CEZ, iar costurile estimate au fost mai mari de 1,1 miliarde de euro.
În Scoția, o extensie a ScottishPower Renewable de 322-MW, parcul eolian Whitelee, lângă Glasgow, de asemenea s-a materializat în 2012, adăugând 217 MW suplimentari de capacitate instalată. Cu MW suplimentari, parcul eolian Whitelee este acum al doilea cel mai mare din lume, cu o capacitate instalată totală de 539 MW. Parcul eolian Clyde de 350-MW, situat tot în Scoția, a devenit operațional la sfârșitul anului 2012. Proiectul folosește 152 turbine şi a fost dezvoltat de Scottish şi Southern Energy. Situat în apropiere de Abington, proiectul a fost construit la un cost mai mare de 600 de milioane de lire sterline.
UE a avut, de asemenea, un avânt în dezvoltarea energiei eoliene offshore, cu prima fază a unuia dintre cel mai mare parcuri eoliene marine – London Array – materializat în 2012. În decembrie, proprietarii proiectului Dong Energy, E.ON și Masdar au anunţat că cea de-a 175-a şi ultima turbină din prima fază de 630 MW ai parcului eolian offshore Array, din Londra, a fost instalată, marcând sfârșitul activităților de construcții majore.
UE atinge piatra de hotar de 100 GW de energie eoliană
În septembrie 2012, European Wind Energy Association (EWEA) a anunțat că UE a ajuns la un punct important în dezvoltarea energiei eoliene, trecând de obiectivul de 100 GW pentru capacitatea instalată de energie eoliană. Potrivit organizației, 100 GW de energie eoliană pot genera energie electrică pentru mai mult de un an, pentru a satisface consumul total de 57 de milioane de gospodării, echivalent cu producția de energie electrică a 39 de centrale nucleare.
I-au trebuit douăzeci de ani sectorului european al energiei eoliene pentru a conecta la reţea primii10 GW, dar în numai 13 ani a mai adăugat 90 GW, 45 GW de capacitate totală ai energie eoliene Europene fiind instalaţi de-a lungul ultimilor șase ani.
EWEA a explicat că 100 GW de energie eoliană pot produce aceeaşi cantitate de energie electrică în cadrul unui an ca:
• 62 centrale electrice pe cărbune, sau
• 39 de centrale nucleare, sau
• 52 de centrale alimentare cu gaz.
China și India se clasează în Top Cinci piețe pentru energie eoliană
China a condus, încă o dată, instalațiile de energie eoliană în 2012. Țara a adăugat 5.4 GW în primele 6 luni ale anului. Acest lucru este semnificativ mai puțin decât ceea ce este făcut în prima jumătate a anului precedent, când a adăugat 8 GW. China a reprezentat 32 la sută din piața mondială pentru turbine eoliene noi în prima jumătate a anului, în scădere de la 43 la sută, cât a reprezentat în anul 2011. Până în iunie 2012, China avea o capacitate totală instalată de aproximativ 67.7 GW. WWEA prezice că China va continua să fie prima pe piața eoliană în viitorul apropiat, dar că ar putea încetini uşor creşterea.
India a adăugat 1.4 GW de capacitate energetică eoliană în prima jumătate a anului 2012, dar a doua jumătate s-ar putea confrunta cu o încetinire. Ernst and Young raportează că sectorul eolian a fost relativ modest în ultimele șase luni, din cauza expirării a două stimulentele guvernamentale cheie. Ministerul Energiei Noi și Regenerabile a recomandat ca guvernul să reinstituie avantajul impozitului "amortizare accelerată" şi subvenţia “stimulentul avantajului fiscal”, chiar în condiții mai bune decât cele care au fost în vigoare până în martie 2012. Cu toate acestea, nu există nicio certitudine că măsurile vor fi restaurate.
Se anunţă un an greu?
Energia eoliană va continua să se extindă pe parcursul anului viitor, deși se prezice o încetinire în SUA din cauza expirării, acum probabile, a creditului fiscal de producție, un stimulent pe care industria s-a bazat pentru a stimula dezvoltarea.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea