Eficienta Turbinei Eoliene
Eficienta este un element important in tehnologia energetica. Energie vine intotdeauna de la o sursa prima – reactii chimice, lumina soarelui, energia cinetica, reactii nucleare – si este, de obicei, transformata in alta forma de energie inainte de a fi utilizata.
In procesul de conversie, se pierde energie. Cantitatea de energie pierduta este o masura inversa a eficientei energetice. Altfel spus, cu cat este mai eficienta tehnologia, cu atat se va pierde mai putina energie.
Energia eoliana de la o turbina eoliana transforma energia cinetica a vantului intr-un alt fel de miscare pentru a conduce un generator si apoi in curent electric. Se pierde energie in ambele tranzitii. Eficienta unui generator eolian determina cat de multa energie electrica va fi produsa dintr-o anume cantitate de vant, de un anume generator.
Ecuatie pentru Eficienta Turbinei Eoliene
Ecuatia ce trebuie utilizata pentru eficienta turbinei eoliene este:
P = 0,5 x p x A x Cp x V cub x Ng x Nb
Unde P = puterea vantului, p = densitatea aerului, A = zona de maturat a rotorului, Cp = coeficient de performanta, V = viteza vantului, Ng = eficienta generatorului, si Nb = eficienta de suportare a cutiei de viteze. Un site web unde acest calcul se poate face on-line se gaseste aici.
Exista doi factori principali in eficienta turbinei eoliene, inerenti in echipamentul in sine (alti factori se gasesc in vant, care permite o eficienta mai mare in generare la anumite viteze decat altele). Acesti doi factori sunt eficienta trenului de propulsie, sau cutia de viteze ce transforma energia cinetica a vantului in miscarea turbinei (in principiu o functie de frecare) si eficienta generatorului, care determina cat de mult din acea energie cinetica transferata este transformata in energie electrica versus pierderi ca si caldura reziduala.
Limita teoretica de eficienta pentru o turbina eoliana este gasita prin Legea lui Betz, care a fost publicata in 1919, de catre Albert Betz, un fizician. Se bazeaza pe conceptele de conservare a masei si momentul fluxului de aer si sustine ca nicio turbina eoliana nu poate capta mai mult de 59,3 la suta din energia cinetica a vantului. In practica, cele mai eficiente turbine eoliene comerciale, de calitate, disponibile astazi ating nu mai putin de 80 la suta din aceasta limita teoretica, sau 47.44 la suta.
Compararea cu alte forme de energie
Este dificil de a face comparatii semnificative in ceea ce priveste eficienta energetica dintre energia eoliana si energia din combustibili fosili, deoarece sursele originale de energie sunt atat de diferite. Energia eoliana este limitata numai in termeni de flux, iar combustibilii fosili sunt limitati in ceea ce priveste atat fluxul cat si stocul. Altfel spus, ambele tipuri de energie pot fi utilizate numai la anumite rate, dar combustibilii fosili au, de asemenea, stocuri limitate pe planeta si furnizarea lor se poate epuiza, lucru care nu se poate intampla cu energia eoliana. O comparatie mai semnificativa decat eficienta globala este energia produsa pentru consum prin fiecare metoda minus energia consumata pentru producerea ei, sau castigul net de energie.
Acest lucru este, de asemenea, oarecum dificil, deoarece castigul net de energie al combustibililor fosili este in scadere, in timp ce acela al energiei eoliene si a altor surse regenerabile de energie este in crestere. Castigul net de energie pentru combustibilii fosili este in scadere, deoarece cele mai usor de extras surse de combustibili fosili au fost exploatate, astfel incat este nevoie de eforturi mai intense pentru a recupera combustibilii fosili astazi, din surse mai greu de accesat.
Castigul net de energie (si, de asemenea, rambursul energetic al investitiilor, care este o masura numerica diferita a aceluiasi lucru) al energiei eoliene este in crestere, pe masura ce eficienta energetica a energiei eoliene si eficienta procesului de fabricatie se imbunatatesc. (Acelasi lucru ar fi adevarat si despre combustibilii fosili, in cazul in care stocurile de combustibili fosili nu ar fi fost epuizate, dar ele sunt.)
Acest lucru inseamna ca, pe termen lung, eficienta si fiabilitatea energiei din surse regenerabile va fi din ce in ce mai buna fata de cea a combustibililor fosili, pe masura ce timpul trece.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania