Din Deltă, cu dragoste
Ce sa faci in Delta Dunarii ca sa o distrugi repede si pe termen lung ?
Episodul 1
Iti petreci vacanta in Delta Dunarii si vrei ca urmele tale sa ramana pentru mult timp? Vrei ca si copiii copiilor tai sa se bucure de trecerea ta prin Delta? Daca da, iata mai jos ceva sfaturi care merg la sigur.
Asadar, ai ajuns la Tulcea si te pregatesti sa te imbarci pentru Delta Dunarii. Este soare, adie vantul, apa clipoceste, miroase balta, soarele arde. Nu uita sa-ti iei multe recipiente din plastic la tine: sucuri, bere, apa minerala. Cel putin 10 bidoane, sau chiar 15. MAi ales, nu uita sa pui in sacosa celebra bere la PET, fara de care, nu-i asa?, vacanta n-are niciun farmec. Ea este imbuteliata intr-un recipient intunecat, foarte greu reciclabil in Romania. Deci, cu berea la PET, esti pe drumul cel bun! Localitatile din Delta Dunarii nu au sisteme de colectare si sortare a deseurilor. Si nici n-o sa aiba in viitorul apropiat. Astfel, daca mergi cu bidoane de plastic dupa tine, mai mult ca sigur ca dupa ce le vei goli ele vor ajunge in apa, din apa, pe mal unde vor sta cel putin 800 de ani. Iata deci o metoda foarte simpla si la-ndemana de a lasa un semn “durabil” generatiilor care vor veni dupa tine.
Dar recipientul tau poate ajunge, in cel mai rau caz, si intr-un tomberon de pe langa vreo pensiune, in functie de itinerariul tau. In cazul acesta, exista ocazia ca el sa fie incinerat laolalta cu alte deseuri de ambalaje. N-avea grija, si acest gest ajuta la distrugerea Deltei, fumul rezultat este foarte toxic, iar rezidurile sunt si mai si, mai ales daca ajung in apa. Dar, ca sa fii sigur ca ai facut treaba bine si cu responsabilitate, te poti dispensa de recipiente direct in natura. Nu trebuie sa te ascunzi, o poti face in vazul tuturor astfel incat sa fii un demn exemplu de urmat si pentru altii.
Dupa ce te-ai asigurat ca ambalajele tale vor ajunge in apa, asigura-te ca vei ajunge la una dintre pensiunile cu aspect montan din Delta Dunarii. Le recunosti usor, indiferent pe unde vei trece cu barca. Au acoperis in doua ape “lindab”, din tabla ondulata si vopsita in rosu, caramiziu sau, foarte interesant, in albastru! Sunt placate, rustic, cu lemn, sau, direct, cu policarbonat si polistiren. Geamurile au tamplaria moderna din termopan de culoare alba. Betonul este peste tot! Iar balustradele din inox dau un aer de lux pe care, nu-i asa, in sfarsit ti-l permiti. Miroase a odorizante artificiale: flori de camp, cires, vanilie si floarea pasiunii. Intr-un cuvant, ceva frumos, de vacanta. Cand ajugi in poarta pensiunii, opreste-te, mai avem cateva sfaturi pentru tine, in episodul urmator.
Episodul 2 – Masa de pranz anti-delta
Ai ajuns deci in Delta Dunarii, locul insorit dintre ape, minuata lume a pestilor, a pasarilor de apa si a plantelor tubulare. Delta Dunarii, aceasta adevarata statie de epurare pentru miile de tone de deseuri organice si anorganice pe care sutele de milioane de europeni le arunca zilnic in apa, abia asteapta sa le primeasca si pe ale tale, oricum 10 kg in plus sau in minus nu mai conteaza.
Dupa ce ai aruncat in apa cele cateva PET uri pe drumul spre pensiunea cu aspect montan “vraja Dunarii” sau “pescarusul alb” sau “pasiunea albastra”, ai in fata cel putin trei zile de odihna. Iata deci cateva sfaturi: in primul rand te invitam la masa, suntem siguri ca la “cabana” aleasa, (cu termopane, tabla rosie si inox), vei gasi celebrul bors din peste.
Dar si mai celebrele ciorbita de vacuta, supa de pui sau ciorba de burta. Ultima e chiar proaspata si e facuta dupa o reteta traditionala. Vine cu ardei iute si mujdei facut din usturoi chinezesc. In asteptarea felului doi ai ocazia unica sa “servesti” niste tartine cu icre de crap, aduse si ele tot de la Tulcea, de la magazin, cu o nava rapida. Icra, peste puterile tale de sarata, cere o bere.
Daca berea la PET este pastrata la rece pentru partidele de pescuit, iti sugeram sa ceri ceva la 0,33. Merge la fix cu mirosul de clor care se ridica dinspre piscina pensiunii. La felul doi, poti alege salau (de import) in sos meuniere, biban (de mare) prajit, piftelute de cod, tagliatele cu somon sau, daca nu suporti pestele, poti alege la sigur “supreme de pulet au vin (babanu’) blanc”. Pentru desert, ce altceva poti cere, decat mult intalnita si savuroasa gelato italiano.
E prea cald pentru coltunasi, placinta dobrogeana sau gogosi cu branza. De care oricum esti satul pana peste cap. La final, ai parte de nelipsita “lavazza”, deci un esspreso lung la domnul. Cu aceste ingrediente vei avea parte de un pranz anti-delta la sigur, care si mai sigur ca iti va aduce aminte de minunatele terase din Centrul vechi al Bucurestiului sau din Dorobanti.
Dupa masa, toate manualele de vacanta reclama putina odihna. Ti-o cere chiar sosul meuniere pe care daca o sa-l agiti prea mult s-ar putea sa se revolte. In episodul urmator iti vom prezenta cateva sfaturi pentru cum sa-ti petreci momentele de liniste, de dupa masa de pranz, la umbra parabolicei din curte.
sursa: http://salvatidelta.ro
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania