Dezafectarea nucleară costă 66 milioane de euro doar în UK
Blog-ul industriei nucleare "FORATOM" a criticat argumentul EWEA într-un raport recent care spunea că "subvențiile masive la combustibilii fosili și energie nucleară …. este cea mai bună soluţie".
FORATOM în schimb susținea că "energiile regenerabile, în special energia eoliană și solară, sunt formele cele mai sistematic subvenționate forme de energie, nu cea nucleară."
Foratom a evidenţiat atunci unele dintre cele mai subvenţionate energii regenerabile.. Cea mai mare cifră pe care au arătat-o este” în Germania, subvenţii de până la 5 miliarde de euro pe an”.
Dar Foratom nu menționează sumele masive de bani publici puşi deoparte pentru dezafectarea instalațiilor nucleare. 5 miliarde € este o sumă banală în comparație cu banii pe care guvernul britanic i-a pus deoparte doar pentru dezafectarea instalațiilor nucleare.
Fostul Secretar al Energiei din Marea Britanie, Chris Huhne a declarat în octombrie 2011 "dispozițiile pentru costurile de dezafectare nucleară au fost în total 2 milioane £ în 1970, 472 milioane lire sterline în 1980, 9.5 miliarde £ în 1990, 22.5 miliarde £ în anul 2000. Și acum, 53.7 miliarde £. "
EWEA a facut un calcul pentru a vedea cât de multă energie eoliană s-ar putea obține cu 53.7 miliarde lire sterline, bani puşi deoparte doar pentru dezafectarea centralelor nucleare din Marea Britanie.
O investiție similară în domeniul energiei eoliene onshore în Marea Britanie ar duce la 53 GW, care produc 140 TWh de energie electrică sau de aproximativ 40% din consumul total de energie electrică din Marea Britanie. Producția nucleară actuală în Marea Britanie este în jurul valorii de 62 TWh, reprezentând 18% din cererea de energie.
Și acesta nu e sfârșitul subvențiilor. Potrivit fostului ministru, Marea Britanie cheltuiește 2,4 miliarde lire sterline pe an pentru curățarea deșeurilor nucleare. "Asta înseamnă de 2 miliarde de lire sterline pe an, bani pe care continuăm să îi plătim pentru energia electrică consumată în anii '50, '60 și '70 pe un prospect fals", a declarat Huhne.
Foratom scrie, de asemenea, că "așa-numitele "subvenții nucleare "prin cercetare și dezvoltare …. par destul de nesemnificative".
Poate nu pare mult pentru Foratom, dar ele ajung mult mai mult decât energiile regenerabile! Potrivit OCDE / AIE Raportul pentru Progresul Energiei Curate din 2011 guvernele din 23 de națiuni de top (inclusiv 8 membri UE) au cheltuit 56 miliarde dolari pe nucleare R & D 2000-2010, comparativ cu doar 16 miliarde dolari pe toate energiilor regenerabile (și "energiile regenerabile" sunt multe tehnologii: eoliană, solară, a mareelor, valurilor, geotermală, etc).
Există, de asemenea, o contradicție enigmatică pe blog-ul Foratom-ului. În primul rând, pretinde că "energia nucleară este astăzi competitivă pe piața internă de energie, fără a necesita sprijin financiar public." Mai târziu, în același articol se spune, "deoarece costul capitalului inițial al energiei nucleare este relativ ridicat, investiţia pe termen lung este cea mai bună soluţie pentru energia nucleară ".
Realitatea este că a construi energie eoliană onshore este considerabil mai ieftin decât a produce electricitate nucleară, iar guvernele ar putea astfel economisi o mulțime de subvenții.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania