David Suzuki: Efectele asupra sanatatii din cauza energiei eoliene nefondate
OPOZITIA FATA DE MORILE DE VANT se axeaza adesea pe efectele asupra sanatatii, dar ce ii face pe oameni sa se simta rau in legatura cu energia eoliana? Conform unor cercetari recente, motivul ar putea sa nu fie legat de infrasunetele de la instalatiile de energie eoliana, ci, destul de ciudat, de la avertismentele oponentilor.
Pentru un studiu publicat in jurnalul Health Psychology, al American Psychological Association, cercetatorii de la Universitatea Auckland din Noua Zeelanda au aratat imagini anti-eoliene la 27 de persoane. Altor 27 de persoane le-au fost prezentate interviuri cu experti care au spus ca infrasunetele, precum cele create de turbinele eoliene, nu pot produce in mod direct efecte negative asupra sanatatii. Subiectilor li s-a spus apoi ca vor fi expusi la doua perioade de infrasunete, de 10 minute, dar de fapt au fost expusi doar la una.
Dupa ambele expuneri, atat cea reala cat si cea “falsa”, a fost mult mai probabil ca persoanele din primul grup sa raporteze simptome negative, decat cele din al doilea. De fapt, subiectii din al doilea grup n-au raportat "modificări simptomatice", dupa ambele expuneri. Conform cercetatorilor, "Rezultatele sugereaza ca asteptarile psihologice ar putea explica legatura dintre expunerea la turbinele eoliene si plangerile de sanatate".
Un alt studiu, care inca nu a fost publicat, arata ca oamenii care locuiesc in apropierea instalatiilor eoliene raporteaza mai multe probleme de sanatate in timpul campaniilor anti-eoliene. Cercetatorii de la Universitatea Sydney, din Australia, au găsit doar 120 de plangeri de la persoane care traiesc la cinci kilometri de cele 49 de parcuri eoliene ale tarii, intre 1993 si 2012. Dar 68 la suta au fost de la oameni care locuiesc in apropierea a cinci parcuri eoliene vizate de grupuri anti-parcuri eoliene si 82 la suta au avut loc dupa 2009, cand adversarii energiei eoliene au inceput evidentierea pericolelor asupra sanatatii, in campaniile lor
Puterea de sugestie poate fi extrem de eficienta, mai ales atunci cand vine vorba de sanatatea umana. Din pacate, in cazul energiei eoliene, acest lucru poate intarzia sau chiar opri instalarea eolienelor, care sunt o parte necesara a trecerii de la combustibilii fosili poluanti la energia curata, asa cum s-a intamplat recent in Canada.
De fapt, stiinta arata ca energia eoliana nu afecteaza negativ sanatatea umana, intr-un mod semnificativ. Un juriu independent convocat de catre Departamentul de Protectie a Mediului Massachusetts a analizat cercetarea disponibila si a lansat un raport anul trecut. Nu s-a gasit nicio dovada stiintifica care sa sprijine ce s-a sustinut despre "Sindromul turbinei eoliene", efectele infrasunetelor si efectele nocive puse pe seama energiei eoliene, cum ar fi durere si rigiditate, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, tinitus, afectarea auzului, boli cardiovasculare si dureri de cap / migrene.
In cel mai rau caz, exista unele dovezi ca instalatiile eoliene pot cauza disconfort și perturbarea somnului. Dar cele mai multe efecte minore rezultate pot fi rezolvate prin reglementari care guverneaza cat de aproape sunt morile de vant fata de locuinte. In Ontario, distanta necesara este de 550 de metri. La aceasta distanta, sunetul perceput de la morile de vant este in mod normal sub 40 de decibeli, care s-ar gasi in majoritatea dormitoarelor si camerelor de zi.
Pe de alta parte, stim ca utilizarea combustibililor fosili pentru energie are efecte profunde asupra sanatatii umane si asupra economiei. Asociatia Medicala Canadiana raporteaza ca poluarea aerului in 2008, in Canada, a fost responsabila pentru 21.000 de decese premature, 92.000 de vizite la camera de urgenta si 620.000 de vizite la cabinetul unui medic. Iar un nou studiu, realizat de Institutul Pembina, a constatat ca: "costurile de impact asupra sanatatii asociate cu arderea carbunelui pentru energia electrica, in Alberta, sunt aproape 300 de milioane de dolari anual."
Conform cercetatorilor Pembina, "centralele de carbune sunt o sursa majora de poluanti atmosferici toxici, inclusiv mercur, oxizi de azot, dioxid de sulf și pulbere in aer. Studiul arata ca in Alberta, in fiecare an, aceasta poluare contribuie la peste 4.000 de crize de astm, peste 700 de vizite de urgenta pentru boli respiratorii si cardiovasculare si aproximativ 80 de internari in spital, cu expuneri cronice, care duc la aproape 100 de decese premature".
Introduceti aceste costuri in ecuatie si veti vedea – carbunele si alti combustibili fosili nu mai par atat de profitabili, mai ales avand in vedere faptul ca sectorul este subventionat cu aproximativ 1,9 trilioane de dolari pe an la nivel mondial, potrivit Fondului Monetar International. Cu costurile de energie din surse regenerabile care scad si tehnologia care se imbunatateste, tot mai multe cercetari arata ca trecerea de la combustibili fosili la energie curata este fezabila.
Cand vine vorba de energie eoliana, trebuie sa fim atenti pentru a ne asigura ca impactul asupra mediului si asupra animalelor, cum ar fi pasari si lilieci, sunt reduse la minimum si ar trebui sa continuam sa studiem posibilele efecte asupra sanatatii. Dar trebuie sa fim, de asemenea, precauti in legatura cu argumentele false impotriva ei.
Scris cu contributii din partea lui Ian Hanington, Manager de Comunicare la David Suzuki Foundation. Aflați mai multe pe www.davidsuzuki.org.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea