Construirea unei super-rețea Europeana destinata locurilor de muncă și energiei
Infrastructura energetică a Europei are nevoie urgent de imbunatatire. În acest interviu publicat în cea mai recentă ediție a revistei EWEA - Wind Directions magazine – Ana Aguado, CEO al Friends of the Supergrid, explorează modul în care acest lucru poate fi făcut.
Ce este super-rețeaua și de ce avem nevoie de ea?
Definim super-rețeaua "o rețea de transport pan-europeană, ce faciliteaza integrarea pe scară largă a energiei regenerabile și echilibreaza transportul de energie electrică, cu scopul de a îmbunătăți piața europeană".
Cu o astfel de definiție se afirmă destul de clar că, în scopul de a transforma sistemele noastre energetice în unele care se bazează pe resurse curate și autohtone, nu există nici o altă cale decât de a construi o rețea europeană de înaltă tensiune, în măsură să integreze toate aceste surse regenerabile de energie, pentru a face față variabilităţii lor și pentru a transporta energie electrică pe distanțe lungi. Noi numim o astfel de rețea planificată in UE – Super Reţeaua.
Care sunt cele trei bariere principale ce stau în calea super-rețelei?
Lipsa unui sprijin politic puternic necesar la nivelul UE, diferențele existente în cadrele de reglementare ale energiei electrice a statelor membre și, ca o consecință a celor două puncte precedente, lipsa unor stimulente pentru investitori.
Avem în prezent tehnologia pentru a oferi o super-rețea?
Da, putem începe super-rețea în Marea Nordului, prin construirea unor super-noduri: curentul alternativ (AC) este utilizat pentru a colecta energie din parcurile eoliene offshore și curentul direct (DC) pentru a transmite această energie centrelor de sarcină îndepărtate. Ne vom converti apoi iar la AC pentru conectarea la sistemele de transport existente. Ne propunem să facem acest lucru folosind mai multe super-noduri conectate într-o rețea de curent continuu care să permită trecerea fluxurilor multidirecționale de putere, în funcție de cerere și ofertă.
Unul din obiectivele declarate de dumneavoastră este "îmbunătățirea pieţei europeane". Ce înseamnăacest lucru? Consumatorii vor avea beneficii?
Unul dintre motivele pentru care Europa nu poate beneficia încă de o piață de energie electrică unică se datorează lipsei infrastructurii necesare. Mai mult decât atât, infrastructura necesară nu a fost construită în ultimii 15 ani, în parte, din cauza opoziției publicului. Cetățenii și consumatorii din Europa nu au fost foarte încântaţi de ideea de a construi rețele de înaltă tensiune de dragul comerțului sau pentru eliminarea congestiei rețelei.
Stații electrice convenționale pot fi construite în apropierea zonelor de consum, iar faptul că acestea sunt mulţumitoare este suficient pentru consumatori. Cu toate acestea, super-rețeaua înseamnă un sistem de energie transformată, unde vor fi folosite surse de energie nepoluante și indigene, înseamnă ocuparea forței de muncă locale și a unui PIB crescut, înseamnă combaterea schimbărilor climatice și o provizie de energie sigură şi independentă. Toate aceste beneficii pentru consumatori sunt, în opinia mea, mai tangibile. Consumatorii trebuie să înțeleagă faptul că, în scopul de a exploata sursele noastre de energie regenerabilă, nu există nici o altă cale decât super-rețeaua.
Comisia Europeană a declarat că dorește o piață unică a energiei electrice până în 2014 – este acest obiectiv realist?
Nu, nu poate fi, din moment ce investițiile necesare în rețelele de transport din Europa nu au fost făcute în ultimii 15 de ani. Cadrele de reglementare vor evolua cu siguranță în direcția cea bună până în 2014, dar acest lucru nu va fi suficient pentru o piață unică.
Cum ați descrie piaţa europenă şi infrastructura de electricitate în viitor, respectiv în anii 2020, 2030 şi 2050?
Dacă dorim cu adevărat decarbonizarea sectorului de putere și economia europeană în proporţie de 90% până în 2050, măsurile necesare ar trebui să fie luate acum. Investiții legate de energie, în general, și de infrastructură, în special, sunt, prin definiție, pe termen lung. Rețelele sau unităţile de generare construite astăzi vor dura, în cele mai multe cazuri, cel puțin 40 de ani; și nimeni nu dorește să aibă active irecuperabile la un moment dat.
Dar decarbonizarea este un mod complet diferit în planificarea rețelelor și, cu siguranță, în sursele de generare ce vor fi utilizate. Văd, prin urmare, noi obiective pentru surse regenerabile până în 2030 și primele faze ale super-rețelei fiind construite până în 2020 sau imediat după.
În ceea ce privește piața unică de energie electrică, aș dori să cred că putem începe să beneficiem de pe urma pieţelor regionale de electricitate în jurul anului 2016, iar de pe urma unei piațe unice de energie electric sperăm înainte de 2020, poate 2018? Dar aceasta este doar o presupunere.
—– ewea.org —
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea