Colectorul solar IBM mărește puterea solara cu 2.000 x (fără a se distruge), costurile cu 3x mai mici decât sistemele similare
Combinând ingenios PV solar cu solar termal pentru a ajunge la o eficiență de conversie de 80%.
Concentrarea razei solare pe module solare fotovoltaice (PV) necesită un drum scurt intre optimizarea puterii și netopirea literalmente a celulelor foarte scumpe ce prezinta o eficiență solara super-mare.
O echipa condusa de IBM Research pare să fi găsit o modalitate de a trece de aceasta linie. Ei au creat un sistem termic fotovoltaic de mare concentrare (HCPVT) ce este capabil de a concentra o putere de 2.000 de sori pe sute de joncțiune triple de cipuri fotovoltaice masurand un singur centimetru pătrat fiecare (ei chiar pretind ca ar fi în măsură sa mentina temperatura în condiții de siguranță până la de 5000 x ).
Trucul este că fiecare celulă PV solara este racita cu ajutorul tehnologiei dezvoltate pentru supercomputere; microcanale inspirate de vasele de sange, dar numai câtiva zeci de micrometri în latime a conductelor ce canalizeaza lichidului de răcire in și la extragerea căldurii "de 10 ori mai eficient decât cu răcire cu aer pasiv."
Fara deseuri
Partea frumoasa este ca aceasta caldura nu este eliberata. Acest sistem ii da utilitate. In timp ce modulele PV sunt cu 30% mai eficiente in convertirea luminii solare in electricitate, un alt procent de 50% de energie solara este capturat ca si caldura si poate fi folositoare in alte parti precum desalinizarea termala a apei si absorbtia de surse de racire.
Acest lucru înseamnă că sistemul este capabil sa converteasca în jur de 80% din energia solară colectată, în energie utilizabilă (deși energia electrică este, desigur, mai utila decât energia termică).
Un singur colector poate produce aproximativ 25 de kilowați de electricitate. Mai jos este un "closeup" al unor celule fotovoltaice unde lumina este concentrată. Observați tubulatura ce aduce agentul de răcire lichid.
Mentinand costurile la un nivel scazut
Este minunat să vezi că s-au făcut eforturi pentru a reduce costurile. Unele piese sunt foarte high-tech in timp ce altele nu sunt deloc:
"Proiectarea sistemului este elegant de simplu", a declarat Andrea Pedretti, director de tehnologie la Airlight Energy. "Noi înlocuim oțelul si sticla scumpa cu betonul ieftin și folii simple metalizate sub presiune. Mici componente high-tech, în special coolere microcanal și forme, pot fi fabricate în Elveția impreuna cu construcțiile ce au mai rămas cat și montajul realizat în regiune. Acest lucru duce la o situație win-win în care sistemul este cost competitiv și sunt create locuri de muncă în cele două regiuni. "
Ele vizează un cost de sub 250 dolari pe metru pătrat, ceea ce ar reprezenta un cost de trei ori mai mic decât sistemele comparabile și pot aduce un "cost levelizat de energie", la mai puțin de 10 centi pe kilowatt oră (kWh). La acest preț, ar fi o alegere bună pentru Europa de Sud, Africa, peninsula arabă, sud-vestul Statelor Unite, America de Sud și Australia.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea