Ce vede Warren Buffett in domeniul solar ?
Toată lumea vrea să vadă ce este în capul lui Warren Buffett. Unul dintre cei mai de succes investitori din lume, CEO al Berkshire Hathaway, este un star rock printre cei care verifica piețele înainte de micul dejun. Scrisorile lui anuale de acționar sunt renumite, generând agitatie printre adepții săi ca o carte Harry Potter proaspat lansata in randul copiilor.
Chiar si presedintele SUA, Barack Obama, il asculta pe Buffett, sau cel puțin îl citează adesea. De fapt, scriitorii de prima pagina au ajuns sa-l numeasca pe Buffett "Oracolul lui Obama", un joc de cuvinte legat de porecla nativa a Nebraskai – "Oracolul din Omaha".
Care este cel mai bun mod de a obține o perspectivă asupra gândirii lui Buffett? Probabil prin urmarirea companiilor sale. Și acum, pe langa companiile de asigurări, proprietatile si utilitatile detinute, o companie de energie din surse regenerabile este cea care face anumite miscari ce ies in evidenta. În primele sale 12 luni de afaceri, MidAmerican Renewables a obtinut unele dintre cele mai mari proiecte solare din lume.
Ce spun aceste miscari agresive ale unei afaceri Buffett despre piata solara? Il vor urma alții? Și de ce a ales MidAmerican Renewables aceste proiecte in mod special?
Mai intai, putina istorie
Când MidAmerican Renewables a intrat pe piata in 2012, a venit cu un sprijin financiar semnificativ. Tatal sau este MidAmerican Energy Holdings Company al lui Berkshire Hathaway, o companie cu 11,2 miliarde dolari în venituri anuale și 48 de miliarde de dolari în active. Compania include o intreprindere cu conducte de gaze naturale, utilitati electrice din SUA și Marea Britanie și o firmă internațională de dezvoltare a energiei. Utilitatile MidAmerican detin și opereaza generarea, inclusiv sursele regenerabile. Dar compania a dorit să obtina proiecte solare, eoliene, geotermale si hidroelectrice printr-o afacere competitiva, non-utilitara. Astfel s-a nascut MidAmerican Renewables.
MidAmerican Renewables a arătat repede cresterea sa financiara pe piata solara, trecand de la "un jucător inactiv la unul dintre cei mai mari investitori solari, într-un interval de timp foarte scurt", a declarat Dan Bedell, vice-presedinte executiv al Principal Solar, o companie din Texas care dobandeste, de asemenea, energie solara pe scara larga.
MidAmerican Renewables a achizitionat trei proiecte fotovoltaice solare de mari dimensiuni;
• Parcurile solare Topaz de 550 MW, in San Luis Obispo County, California. Achizitionate de la First Solar in ianuarie 2012. Constructia a inceput in noiembrie 2011 si MidAmerican se asteapta sa o finalizeze pana la inceputul anului 2015. Un studiu realizat de Grupul Brattle si Universitatea Politehnica de Stat California a constatat ca acesta va contribui cu 417 milioane dolari la economia locala. Proiectul detine un acord de 25 de ani de achizitionare a energiei cu Pacific Gas and Electric (PG & E). Topaz foloseste PV pe pelicule subtiri.
• Proiectul Agua Caliente de 290 MW, in Yuma, Arizona. MidAmerican Renewables a achizitionat 49 la suta din Agua Caliente in ianuarie 2012 de la NRG Energy, care ramane actionarul majoritar. NRG a cumparat proiectul de la First Solar in 2011. First Solar construieste proiectul de 1,8 miliarde de dolari si se asteapta sa il finalizeze pana in 2014. Agua Caliente, care detine, de asemenea, o PPA cu PG & E, a primit o garantie de imprumut de 967 milioane dolari de la Departamentul de Energie al SUA.
• Proiectele Solare Antelope Valley de 579 MW. Aceasta sunt, de fapt, doua proiecte co-localizate in California si Los Angeles. MidAmerican Solar a adus proiectele in ianuarie 2013, de la SunPower. Va genera energie pentru Southern California Edison (SCE) in cadrul a doua contracte de achizitie de energie pe termen lung, aprobate de California Public Utillities Commission. Proiectul a asigurat permisele finale de utilizare conditionata si a finalizat analiza de mediu statala. Constructia a pornit la inceputul anului 2013 si este programata sa fie terminata in 2015.
De ce acum, de ce asta?
Avand in vedere alianta lui Buffett cu Obama, unii critici spun ca MidAmerican urmareste sursele regenerabile pentru a stimula agenda verde a presedintelui SUA si pentru a spala reputatia intinata de Solyndra, fabrica solara de pelicula subtire din California, care a intrat in faliment dupa ce a primit o garantie de imprumut de 535 milioane $ de la Departamentul Energetic SUA. Dar Buffett nu amesteca politica si investitiile. Doctrina sa de investitii adesea citata este "Regula numarul 1: Niciodata sa nu pierzi bani. Regula numarul 2: Nu uita niciodata regula numarul 1".
Berkshire Hathaway este motivat de "verdele care se vede pe dolari, nu cel care se vede in proiecte", a spus Bedell. "Ar putea foarte bine sa existe conotatii politice benefice, dar fara analiza financiara din spatele acestei miscari, nu se poate. Da, Warren Buffett a fost un susținător deschis al administrației Obama. Dar, în același timp, el este un investitor non-partizan ".
Într-adevăr, când a fost întrebat de ce MidAmerican a cumparat acele mari proiecte solare, Paul Caudill, presedinte al diviziei solare MidAmerican Renewables, a vorbit in primul rand despre angajamentul companiei de a reduce amprenta de carbon. "Unul dintre principiile noastre de bază este respectul fata de mediu", a spus el. Dar apoi Caudill a mutat rapid discutia catre fundamentele de risc ale afacerilor, dinamicile de capital și de piață.
"Privim activele solare și eoliene ca investiții foarte, foarte solide pe termen lung", a spus el. Nu lipsite de riscuri, a adaugat el, dar piese bune pentru MidAmerican în ceea ce privește gestionarea riscurilor și implementarea de capital.
De ce este energia solara un risc bun la momentul actual?
În primul rând, investițiile realizate de MidAmerican sunt susținute de contracte de utilitate pe termen lung. "Acordurile de cumpărare de energie ne ofera confort. Suntem investitori pe termen lung, astfel încât ne place să avem aliati care au aceleași obiective pe care le avem si noi", a spus el.
În al doilea rând, prețurile solare au scăzut până la punctul în care sunt atractive "pe meritul lor", a spus Caudill. MidAmerican Renewables se concentrează pe statele în care prețurile la energie sunt ridicate. Chiar acum, prețurile gazelor naturale sunt la un nivel "foarte, foarte mic", a spus el. "Poti fi aproape asigurat ca prețurile la energie vor crește. Când spun prețul energiei, vorbesc despre prețul energiei electrice pentru consumatori". Cu prețurile la energia electrică care cresc și prețurile solare care scad, energia solara devine o propunere ce în ce mai atrăgătoare.
Și, in ultimul rand, "suntem in punctul in care am obtinut suficienta experienta de operare atat cu pelicula subtire, cat și cu modulele policristaline de mare eficiența. Suntem increzatori ca riscul este foarte ușor de gestionat ", a spus el.
În timp ce compania s-a concentrat pe vestul Statelor Unite până acum, exploreaza multe alte piețe, atât interne cât și internaționale.
MidAmerican Renewables vede oportunitati "într-o serie de state care nu ar putea fi în mod tradițional cele la care ne gândim în termeni solari, cum ar fi California, Colorado si Arizona", a spus el. Caudill nu vrea sa spuna exact pe ce state a pus ochii compania. Dar a citat Sud-Est-ul SUA ca o posibilitate și Nord-Est SUA ca fiind mai puțin probabil.
"Piețele de acolo (nord-est-ul SUA), sincer, nu sunt domenii asupra carora ne-am concentrat puternic. Piața pentru credite de energie regenerabilă a avut urcusuri si coborasuri acolo, nu a fost foarte stabila. A fost ceva ce am urmarit personal în ultimii ani", a spus Caudill.
El vede dezvoltarea unui viitor solar ce se indreapta spre proiecte mai mici, departe de primele trei mari proiecte solare ale MidAmerican Renewables ". "Pur si simplu teritoriul nu este disponibil", a spus el, adăugând că vede unele "oportunitati foarte interesante în intervalul de 20-40 MW. Lucrăm la cateva. Ne uitam la proiecte de generare la o scara si capacitate mult-mult mai mică decat Topaz, Agua Caliente și Antelope Valley”, a spus el.
Până acum, compania nu a urmărit proiecte solare internationale, dar este deschisa ideii. MidAmerican Renewables a aruncat o privire la proiectele din America de Sud, în special Chile, precum și în Orientul Mijlociu. Dar "nu vom petrece o perioada semnificativă de timp acum, în piața internațională. Ne-am uitat la diferite oportunități, dar nu ne-am decis încă să ne ramificam atat de departe de casă", a adăugat Caudill.
Sincronizarea este totul
Observatorii din industrie spun că MidAmerican Renewables a achizitionat primele sale trei proiecte intr-un moment oportun al dezvoltarii lor, un echilibru bun al riscului și costului: nici prea devreme, nici prea târziu. Dacă ar fi fost într-un stadiu incipient, poate fără permise sau PPA, ar fi costat mai puțin, dar ar fi avut un risc mai mare de eșec. In schimb, o centrala solara intr-un stadiu avansat este scumpa, dar cu risc scăzut.
MidAmerican Renewables si-a cumparat primele proiecte "nu intr-un stadiu de dezvoltare timpurie, dar, de asemenea, nu a așteptat până când au fost în funcțiune", a declarat Bedell, de la Principal Solar. “Dacă astepti până când sunt în functiune, vei plăti prețul întreg. Daca il cumperi mai devreme, vei obține o reducere bunicica, deci riscul este destul de mare".
Într-adevăr, Caudill declarat că au fost atrași de proiecte nu numai pentru că detineau PPA-uri, dar si acces la transmisie, acorduri de interconectare a generarii, și permise. "Un stadiu incipient de dezvoltare ar putea avea una sau două dintre cele enumerate mai sus. Acestea au fost destul de avansate în ceea ce privește dezvoltarea lor".
Pe masura ce MidAmerican Renewables continuă să se extindă, totusi, nu isi limitează achizițiile asupra proiectelor în această etapă de dezvoltare. Se vor lua în considerare si proiectele in stadiu incipient, de asemenea, "daca se iveste ocazia", a spus el și va face acest lucru "într-un mod grijuliu, deliberat ".
Până acum, compania si-a limitat investițiile la PV, dar nu exclude energia solara concentrata sau alte tehnologii solare, în viitor, a spus el. "Am fost foarte clari asupra faptului ca suntem deschiși afacerilor pe piețele solare. Nu excludem nicio oportunitate în acest stadiu", a adăugat Caudill.
Reputatia este importanta
MidAmerican Renewables au fost, de asemenea incantati de primele trei proiecte, deoarece s-au ridicat din munca unor companii cu istoric dovedit, potrivit lui Caudill.
First Solar, de exemplu, produce module cu pelicula subtire avansate și dezvoltă și construiește proiecte pe plan internațional. În plus față de Topaz și Agua Caliente, First Solar a dezvoltat parcul solar Sunlight Desert de 550 MW, in Riverside, California, care a fost cumpărat de NextEra Energy, GE Energy Financial Services și Sumitomo Corporation of America. A dezvoltat, de asemenea, ferma solara AV One de 230 MW, in Los Angeles, California, detinuta acum de Exelon. Are, de asemenea, proiecte in curs de desfasurare in Australia, Asia și Germania.
NRG Energy este unul dintre gigantii din SUA în sectorul competitiv de generare. O companie de Fortune 300, opereaza un portofoliu de 47 GW, cea mai mare parte fiind centrale electrice cu combustibil fosil. Dar compania s-a extins asupra surselor regenerabile cu aproximativ 2 GW de proiecte solare, făcând-o unul dintre cei mai mari dezvoltatori solari din SUA.
Lumea este cu ochii-n patru
Când o companie sprijinita de Buffett se mută agresiv pe o piață, investitorii din intreaga lume iau aminte. Companiile reacționeaza. Deci, cum afecteaza MidAmerican Renewables domeniul solar? Compania incurajeaza investitori instituționali mari să se uite mai atent la domeniul solar, atât în SUA, cat și pe plan internațional, potrivit lui Bedell și a creat un "efect de urmaș", a spus el.
"Statutul de pionier al MidAmerican Renewables încurajează alte surse tradiționale de capital sa bage mai multi bani în investițiile solare", a spus el. "Am auzit deja zvonuri ca ar urma altii”.
Efectul de urmas are loc deoarece "Warren Buffett si-a castigat o reputatie in a investi în active subevaluate", potrivit lui Bedell.
Adepții se concentrează în primul rând asupra SUA, deoarece este considerata o piață de capital cu risc scazut, a adaugat el. Post-recesiunea de astazi, capitalul low-cost, oferă investitorilor mari "o parghie de stabilire a prețurilor foarte scăzuta, făcând investiții de capital destul de profitabile, intr-o perioadă de timp foarte scurta", a spus Bedell. Acest lucru vine pe langa un credit fiscal federal atractiv pentru domeniul solar si opțiuni de amortizare accelerate. "Un investitor educat poate compensa o sumă substanțială de obligații fiscale", a spus el.
În timp ce SUA este in prim plan acum, Bedell vede investitorii instituționali,cum este MidAmerican, tesand o plasa mai mare în viitor. "Pe masura ce piata europeana financiara se stabilizează, iar domeniul solar continuă să scadă în costuri, tot mai multi dolari din investiții instituționale vor muta în piețele emergente."
Între timp, Caudill vede piața solara din SUA in continua crestere, "într-un ritm gestionat".
Astfel, este probabil ca MidAmerican Renewables sa-si continue incursiunea în piețele din SUA, acțiune care nu numai ca-i intareste pozitia, dar, de asemenea, atrage atenția altor jucători mari, care știu că o companie sprijinita de Buffett nu ia cu usurinta deciziile de investitie. MidAmerican Renewables poate ca actioneaza dupa prima si a doua regula a lui Buffett de a face întotdeauna profit. Dar, în același timp, strălucește cu o lumină si mai puternica asupra unei industrii care se bucură déjà de strălucire, pe masura ce avanseaza in anul 2013.
"Warren Buffett este unul dintre cei mai inteligenti investitori din lume – dacă nu cel mai deștept. El este un vizionar care recunoaște că tranzitia spre sursele de energie durabilă este vitala – și că SUA trebuie să fie lidera", a declarat Ron Resch, presedinte si CEO al Solar Energy Industries Association din SUA. "Cu investiția lor semnificativă în domeniul solar, Buffett și MidAmerican au o companie nemaipomenita, avand alaturi firme importante cum ar fi GE, GM, Google, NRG, Apple, IKEA, Walmart, Walgreens, etc. Investitorii inteligenti și corporațiile investesc în domeniul solar, nu doar pentru că este o alegere potrivita pentru mediu – este alegerea economică potrivita".
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea