Cât de “verzi” sunt, de fapt, panourile solare?
Practicile murdare din spatele fabricării panourilor solare
Pe măsură ce lumea este în căutarea energiei curate, capacitatea energiei solare a crescut de șase ori în ultimii cinci ani. Cu toate acestea, producția panourilor solare poate avea efecte negative asupra mediului, arată un nou raport.
Fabricarea panourilor necesită soluții chimice, cum ar fi hidroxid de sodiu și acid fluorhidric, iar în proces se folosește atât apă, cât și electricitate, emanând gaze cu efect de seră.
De asemenea, fabricarea panourilor solare lasă în urmă și deșeuri. Aceste probleme ar putea slăbi capacitatea energiei solare de a lupta împotriva schimbărilor climatice și de a reduce poluarea mediului înconjurător.
Un nou clasament în care se regăsesc 37 de producători de panouri solare, numit Solar Scorecard, arată că unele companii produc module solare mai “curate” decât altele, scrie National Geographic.
Producătorul chinez Trina se află pe primul loc, urmată de SunPower din California.
Fișa de punctaj anual a fost creată de Silicon Valley Toxics Coalition (SVTC), un ONG din San Francisco, care a urmărit impactul asupra mediului al industriei high-tech din 1982.
Este al cincilea clasament creat de organizație, și arată că industria devine din ce în ce mai indiferentă atunci când vine vorba de sustenabilitatea practicilor sale din producție.
Reprezentanții ONG-ului speră că noul raport va reuși să sporească transparența într-o industrie înfloritoare, care tinde să se concentreze mai mult asupra supraviețuirii și dezvoltării decât pe abordarea părții murdare ale acestei surse care, în definitiv, e o sursă curată de energie.
Datele neuniforme privind substanțele chimice și emisiile
SVTC se bazează pe datele provenite de la producători, cum ar fi emisiile, toxicitatea chimică, utilizarea apei și reciclarea.
Potrivit ONG-ului, cota de piață a companiilor dispuse sau capabile să împărtășească detalii cu privire la operațiunile lor de producție este în scădere.
Pe de altă parte, raportul laudă a treia și a patra companie din clasament, Yingli și respectiv SolarWorld, pentru că răspund la anchetele realizate anual, fapt care prezintă un angajament continuu pentru sustenabilitate.
Companiile cunoscute ocupă aproximativ 75% din industria panourilor solare, dar și-au făcut intrarea tot mai mulți jucători generici, care țin mai puțin la impactul producției asupra mediului, a declarat Sheila Davis, director executiv al organizației.
ONG-ul de este la fel de preocupat și de faptul că pe măsură ce acești concurenți ar putea câștiga mai multă cotă de piață, mai puține companii vor face din sustenabilitate o prioritate.
Diferite reglementări și practici de fabricație fac dificilă obținerea datelor standardizate despre amprenta asupra mediului de pe care o au panouri fotovoltaice.
Un studiu publicat în luna mai de către Universitatea Northwestern și Argonne National Laboratory, a descoperit că amprenta de carbon a unui panou solar din China este de două ori mai mare față de unul din Europa, deoarece China are mai puține standardele de mediu și mai multe centrale electrice pe bază de cărbune.
Totuși, în China s-a văzut deja o reacție. Producătorul de panouri solare Jinko, spre exemplu, a avut parte proteste și acțiuni în justiție, deoarece una dintre fabricile sale aflată în provincia estică Zhejiang, a fost acuzată că varsă deșeuri toxice într-un râu din apropiere.
Producătorii solari din Statele Unite sunt supuși atât normelor federale și de stat care dictează, de exemplu, ce să facă cu deșeurile toxice. În Europa, reglementări recente au menirea să reducă și să elimine în mod corespunzător deșeurile electronice periculoase.
Totuși, cercetătorii spun că este greu să obții date de calitate pentru toate piețele de panouri solare. Numerele disponibile privind impactul asupra mediului din procesul de fabricație a panourilor solare din China sunt “destul de diferite de cele din SUA sau din Europa”, afirmă Fengqi Tu, profesor asistent de inginerie de la Universitatea Northwestern și un coautor al studiului “Este o problemă foarte complicată”, făcut public în luna mai.
SVTC speră că presiunile vor duce la o mai mare transparență și totodată la practici mai bune în viitor. “Este o industrie nouă”, precizează Davis. În cazul în care companiile adoptă practici sustenabile de timpuriu, spune aceasta, “atunci poate că în următorii 10 sau 15 ani, panourile solare care apar pe piață le vor înlocui pe cele vechi, care urmează să fie reciclate.”
Reciclare aproape inexistentă, până în prezent
În prezent, reciclarea panourilor solare pune următoarele probleme: nu sunt suficiente locuri de reciclare a panourilor solare vechi, și nu sunt suficiente panouri solare vechi pentru a face reciclarea profitabilă din punct de vedere economic.
Ben Santarris, director de afaceri la SolarWorld, a declarat că firma sa a făcut eforturi să recicleze panourile, însă ele nu sunt suficiente. “Avem produse care funcționează încă după standardele din 1978, deci nu avem un flux mare”, a declarat el. “Este o problemă, pentru că pe de o parte nu există un interes în obținerea panourilor care trebuie reciclate. Pe de altă parte, nu este o piață mare pentru ele în acest moment.”
Reciclarea este deosebit de importantă, spune Dustin Mulvaney, profesor asistent de studii de mediu de la Universitatea de Stat din San José, pentru că “e greu să găsești un modul PV care să nu conțină cel puțin un metal rar sau prețios”, spune acesta, “iar toate au cel puțin argint, telur, sau indiu.”
SVTC a declarat că face eforturi să creeze un prim standard de durabilitate pentru panourile solare. Rămâne de văzut dacă companiile solare se vor confrunta cu o presiune externă suficient de mare pentru a face schimbări semnificative într-o afacere care, din punctul de vedere al puterii generate, are deja parte de credibilitate.
Mai mult, reprezentanții SVTC atrag atenția că nu se conștientizează faptul că panourile solare nu sunt toate create egal din punct de vedere ecologic.
Dar există optimism că industria se maturizează, companiile solare vor adopta măsuri mai ferme de durabilitate. În doar cinci ani, de la primul raport SVTC, Mulvaney a declarat că a văzut o schimbare.
“Când am început acest lucru, nu a existat nici o informație cu privire la performanța de mediu, în afară de faptul că ne salvează de combustibili murdari”, a spus el. “Acum, aceste companii oferă rapoarte de durabilitate.”
sursa: solar-magazin.ro / Roxana Muntean