Cărbunele, ucigașul silențios al Europei
50 de noi termocentrale pe cărbune ar provoca, anual, 2.700 de morți premature în Europa, arată un raport al Greenpeace.
12 iunie, București – Zecile de noi termocentrale pe bază de cărbune vor pune în pericol sănătatea europenilor, potrivit unui nou raport Greenpeace. Publicația „Ucigașii silențioși” se bazează pe un raport realizat împreună cu Universitatea Stuttgart, care arată că dacă toate proiectele planificate vor fi realizate, emisiile adiționale rezultate ar provoca anual 2.700 de decese, răpind în total 31.000 de ani de viață europenilor.
Raportul cercetează efectele poluării aerului asupra sănătății, efecte provocate de fiecare din cele 300 de termocentrale mari care ard cărbune în Uniunea Europeană, precum și impactul preconizat al celor 50 de noi proiecte pe cărbune, planificate a fi construite în Europa. Polonia este țara cu cele mai multe proiecte aflate în construcție sau planificate, însumând mai mult de o treime din totalul noilor capacități.
Studiul concluzionează că, în 2010, poluarea provenită de la centralele pe cărbune din Uniunea Europeană a scurtat viețile europenilor cu un total de 240.000 de ani de viață, ceea ce corespunde unui total de 22.000 de decese premature. Dintre țările UE, cele mai „vinovate” sunt Polonia, Germania, România, Bulgaria și Marea Britanie. Companiile care au cele mai grave impacturi estimate sunt PGE (Polonia), RWE (Germania), PPC (Grecia), Vattenfall (Suedia) și ČEZ (Republica Cehă).
Lauri Myllyvirta, coordonatorul campaniei pentru energie curată a Greenpeace International, comentează rezultatele studiului: „Centralele bazate pe arderea cărbunelui sunt advăraţi ucigași silențioși. Emisiile lor toxice provoacă boli respiratorii, atacuri de cord, cancer pulmonar, atacuri de astmă și alte daune asupra sănătății oamenilor în Europa.”
Potrivit studiului, în Uniunea Europeană, termocentralele poloneze pe cărbune au, de departe, cel mai grav impact asupra sănătății.
Ionuț Cepraga, coordonator de campanii, Greenpeace Romania adaugă: „România se numără printre poluatorii cei mai mari din Europa, după Polonia și Germania, în privința emisiilor din termocentrale pe cărbune. Conform raportului lansat astăzi, în anul 2010, termocentralele țării au cauzat pierderea a 647.000 de zile de muncă, în urma îmbolnăvirilor, precum și 31.700 de ani de viață pierduți sub forma deceselor premature.
Termocentralele Complexului Energetic Oltenia – Turceni, Rovinari, Craiova – sunt principalele responsabile pentru o contraperformanță tulburătoare: în România, numărul deceselor cauzate de poluarea termocentralelor îl depășește pe cel al victimelor din accidente rutiere. În aceste condiții, este inexplicabil cum guvernul încă promovează construirea de noi termocentrale pe cărbune, în România anului 2013.”
Greenpeace solicită Comisiei Europene să propună obiective clare pentru orizontul 2030 în privința energiei regenerabile, măsurilor de eficiență energetică și reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Greenpeace solicită un obiectiv pentru energia regenerabilă de 45% și reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 la nivel european.
Raportul este disponibil aici: http://www.greenpeace.org/international/silentkillers
Note: „Ani de viață pierduți”: cercetătorii transformă numărul estimat de decese atribuit poluării aerului în numărul de ani de viață pierduți din cauza acestor decese. Se estimează că fiecare cetățean european al cărui deces poate fi atribuit expunerii la poluare cu particule pierde 11 ani din viață.
sursa : greanpeace.org
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania