Caraibe și-a pierdut 80% din recifele de corali în ultimii ani
Studiu cuprinzător legat de recifele din Caraibe este de așteptat să acționeze ca un avertisment asupra problemelor ce asaltează coralii din lume
Se considera ca 80% din coralii din Caraibe s-au pierdut în ultimii ani. Fotograf: Catlin Seaview Survey
Un studiu important legat de recifele de corali din Caraibe este de așteptat să dezvăluie măsura în care una dintre cele mai mari și mai importante rezerve mondiale de corali a fost degradata de schimbările climatice, poluare, pescuit excesiv și degradare.
Studiul științific Catlin va efectua cel mai cuprinzător studiu realizat vreodata legat de starea recifelor din regiune, începând din Belize și trecand la Mexic, Anguilla, Barbuda, St Lucia, Insulele Turks & Caicos, Florida si Bermude.
Oamenii de stiinta de la Catlin au declarat ca starea recifelor din regiune ar putea acționa ca o avertizare timpurie a problemelor ce chinuie toti coralii din lume. 80% din coralii din Caraibe sunt socotiti a fi pierduti în ultimii ani, dar studiul ar trebui să ofere o imagine mai exactă a locului in care pierderile au avut cel mai mare efect și asupra cauzelor.
Pierderea recifelor este, de asemenea, o problemă economică serioasă în Caraibe, unde grupuri mari depind de pescuit și turism. Recifele de corali oferă o casă vitala pentru creaturile marine, actionand ca o pepinieră pentru pești și o resursă alimentară pentru prădătorii mai mari din lanțul alimentar, cum ar fi rechini și balene.
Stephen Catlin, director executiv al Grupului Catlin, a declarat: "Nu este important ca doar oamenii de știință să aibă acces la aceste date valoroase, dar companiile precum a noastră trebuie să înțeleagă impactul pe care schimbările semnificative de mediu le va avea asupra economiilor locale".
La nivel global, recifele de corali sunt în pericol. Viitorul Marii Bariere de Corali din Australia este pus sub semnul intrebarii, pe masura ce companiile miniere și energetice doresc să creeze un culoar de transport maritim prin ele, pentru a forma o legătură mai directă cu piețele lor de export.
Mările încălzite de schimbările climatice pot duce la „albirea” coralilor – o stare în care polipii mici, care construiesc recifele, mor. Administratia Oceanica Nationala si Atmosferica a guvernului SUA prezice o crestere in frecventa și severitate a evenimentelor de albire in masa, pe masura ce încălzirea globală isi arata efectele.
Richard Vevers, director al proiectului, a declarat pentru The Guardian că un rol important al noului sondaj ar fi sa descrie o noua "bază", pentru a stabili cât de departe au ajuns astfel de probleme în prezent, lucru care va permite viitorilor oameni de stiinta sa aprecieze cum progreseaza degradarea – sau conservarea.
El a spus ca echipa oamenilor de stiinta ar cerceta, de asemenea, motivele care stau la baza unei astfel de degradari, cu scopul de a informa eforturile de conservare.
Echipa va folosi date prin satelit, precum și observații directe, pentru a evalua recifele. Ca parte a studiului, vor dezvolta un software pe care oamenii de stiinta marini il pot aplica altor recife din lume. Un nou aparat de fotografiat a fost construit pentru a le sprijini eforturile.
Vevers a spus: "Caraibe a fost ales pentru a lansa misiunea la nivel mondial, deoarece este in prima linie a riscului. De-a lungul ultimilor 50 de ani, 80% din corali au fost pierduti datorita dezvoltarii de coastă și poluarii. Acum sunt, de asemenea, amenințati de specii invazive, încălzirea globală și efectele timpurii ale acidificari oceanelor – furtuna perfectă".
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea