Bioenergia incepe sa castige teren pe piata romaneasca
A fost considerata fata saraca a energiilor regenerabile, cu toate ca atunci cand vorbim de energie verde, bioenergia ocupa de departe prima pozitie. Inclusiv legislatia, sau reglementarile ANRE au acordat foarte putina atentie acestui tip de energie, care nu dezechilibreaza nici sistemul energetic, nu intra in competitie nici cu formele clasice de producere a energiei si nici nu ameninta agricultura.
Potentialul de biomasa, biogaz sau alte forme de bioenergie al Romaniei este unul imens. Cu toate acestea, investitiile majore se lasa asteptate, iar schema de sprijin care include intreaga gama a energiilor regenerabile nu s-a dovedit atractiva pentru investitorii in bioenergie. Avem instalati in jur de 40 de MW in acest tip de resurse, poate si pentru faptul ca investitiile initiale sunt destul de ridicate. Spre deosebire de fotovoltaic sau de eolian, bioenergia nu se poate dezvolta eficient doar prin aportul investitorilor, fara colaborarea nemijlocita a autoritatilor centrale si locale, care ar avea de castigat mult din acest lucru.
In Germania, de pilda, o tara care si-a propus ca peste circa 30 de ani sa isi asigure necesarul de energie exclusiv din surse regenerabile, exista in momentul de fata peste 10.000 de instalatii de biomasa sau biogaz, deseurile de orice tip fiind sursa principala de alimentare a acestora. Romania este campioana la productia de deseuri, dar codasa la valorificarea lor. Tocmai de aceea, bioenergia poate fi o sansa nesperata de a transforma o povara ecologica intr-o afacere profitabila.
Dupa o perioada in care au preferat sa joace pe cont propriu, producatorii de bioenergie din Romania au reusit, in sfarsit, sa se constituie intr-o asociatie care sa le promoveze interesele si in primul rand dialogul cu autoritatile, pentru ca, asa cum spuneam mai sus, legislatia pentru acest tip de energie este una deficitara, sau incompleta. Prezentam in randurile ce urmeaza cateva din obiectivele Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz (ARBIO), care reuneste producatorii din acest domeniu.
“Vorbim despre o industrie care poate sa combine multiple efecte pozitive pentru economia Romaniei: crearea a mii de locuri de munca, durabile pentru o perioada de 25 ani, un cost mai scazut al agentului termic pentru cetateni cu 30 – 50%, un mediu mai curat, companii mai competitive, independenta energetica la nivel local, sute de milioane de Euro din Investitii Straine Directe si multe altele pe intreg teritoriul Romaniei. Toate acestea sunt cateva dintre efectele investitiilor ”Bio” în timp ce mai mult de jumatate din bugetul investiției ramane in mainile romanilor”, a explicat Ilias Papageorgiadis, Presedintele ARBIO.
Facem precizarea ca ANRE a stabilit un nivel aproximativ al investitiilor in fabrici de biomasa sau biogaz , pentru un MW instalat, la suma de 3-3,5 milioane euro. Acest prag este insa discutabil, cu atat mai mult cu cat majoritatea investitiilor sunt concentrate in fabrici cu o putere de 0,5 pana intr-un MW.
Investitiile “Bio” includ tehnologii diferite, dintre care cea mai evoluata in Romania, pana în prezent, este Biomasa. Avand mai mult de 1 milion de hectare de teren agricol neproductiv, milioane de hectare de paduri care necesita sa fie curatate anual plus o industrie puternica de procesare a lemnului, Romania are potentialul necesar pentru expansiunea acestui sector. ”Lasand la o parte problemele si provocarile cu care ne confruntam, avem deja mai mult de 40 MW de proiecte operationale si multe alte proiecte de biomasa dezvoltate. Vom lucra impreuna cu Guvernul Romaniei pentru a introduce categoria de teren “neproductiv” pentru terenurile agricole, pentru a promova toate investitiile sanatoase si pentru a explica avantajele lor cetatenilor, atragând astfel investitorii”, spune presedintele ARBIO.
Un alt sector important al investitiilor “Bio” este cel de Biogaz, incluzand toate subcategoriile acestuia (Digestie Anaeroba, Energie din Deseuri etc). Acesta reprezinta unealta principala pentru fabricile alimentare si fermele de animale de la nivel European si mondial, pentru a transforma o problema (deseurile) intr-o sursa de profit, pentru a angaja oameni si pentru a deveni mai competitivi. In acelasi timp, municipalitatile pot sa exploateze acest sector prin transformarea deseurilor organice in energie (Energie din Deseuri) si restul să-l recicleze.
Biogazul transforma astfel o problema intr-o solutie. Fabricile si fermele devin mai competitive, isi cresc profitabilitatea, angajeaza mai multi oameni si rezolva principala lor problema: deseurile, fara sa foloseasca bani de la bugetul de stat.. In acelasi timp, asta inseamna sute de noi locuri de munca, scaderea cu 30 – 50% a costului agentului termic, independenta energetica a localitatilor, pentru ca o fabrica de biogaz functioneaza non stop pe parcursul unui an de zile.
ARBIO reprezinta multe alte categorii ale investitiilor “Bio”, cum ar fi Biodiesel, Bioetanol, Biometan, dar si Geotermal si Reciclare. Acest sector al Energiei Regenerabile nu a fost o prioritate pentru investitori pana in prezent, din cauza mai multor motive. Pentru a ajuta investitiile “Bio” sa creasca, ARBIO si-a propus cateva prioritati:
- clarificarea tuturor aspectelor cu privire la cadrul legal al investițiilor;
– sa asigure pentru sector un venit care ii va permite sa creasca. Un pret fix/MWh produs (Tarif Fix) pentru proiectele “Bio” sub 2 MW, o schema clara pentru proiecte peste 2 MW;
- sa transforme investitiile “Bio” in proiecte bancabile;
- sa informeze cetatenii, autoritatile locale si companiile despre efectele pozitive ale acestor investitii;
“Asteptam ca ANRE sa publice propunerea sa pentru Tariful Fix pentru investitiile Bio sub 2 MW si, de asemenea, sa clarifice situatia pentru proiectele peste aceasta capacitate, prin intermediul schemei de subventii existente. In cazul in care nicio surpriza nu va avea loc, ne asteptam ca investitiile “Bio” sa atraga atentia a sute de investitori si Romania sa creasca foarte mult in aceasta directie. Obiectivul nostru este de a ajunge la 300 de instalații mai mici de 0,5 MW si la 50 de peste 0,5 MW pana la sfarsitul anului 2016. Acest lucru ar însemna mai mult de 10.000 de locuri de munca in intreaga tara, cate 200-300 pe fiecare judet, sute de milioane de euro investitii straine directe, plus mult mai multe efecte pozitive pe plan local”, conchide Ilias Papageorgiadis, Presedintele ARBIO.
sursa http://energy-center.ro
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea