Baza Ulmu, centru de permacultură din Maramureș, caută voluntari
Baza Ulmu, centru de permacultură în Maramureș, organizează o sesiune de voluntariat pentru urmatoarele săptămâni.
În cazul în care nu v-ați făcut încă planuri de vacanță, însă doriți să ajungeți într-o locație specială, cei de la Baza Ulmu vă așteaptă la discuții despre arhitectură ecologică, grădinărit organic, design și informații prețioase despre permacultură, direct de la oamenii care se pricep cel mai bine.
Echipa Baza Ulmu promite: “lume bună, masă, cazare în fân sau cort, lucrăm și învățăm împreună. Ce se află deja acolo: grădini hugelkultur, pivniță cu acoperiș viu, sobe rachetă, dușuri prin cădere, și o casă în construcție din superadobe.”
Proiectul Baza Ulmu e posibil datorită unor tineri deosebiți — Roxana, Adrian și Lucian — care, de câțiva ani, au creat o gospodărie didactică permaculturală unică. Dovadă stă și numărul generos de vizitatori din Anglia, Germania, Norvegia, Cehia, Danemarca, Olanda, Irlanda, Austria, Franța, și chiar din Canada și Tasmania (AU).
„Noi am studiat în ultimii trei ani permacultura, design-ul în permacultură, botanică, grădinăritul fără sapă, arhitectura ecologică, sisteme de gătit și încălzit eficiente, agricultura tradițională și ecologiă aplicată în agricultură. Citim cărți tot timpul, încercăm să fim la zi cu tot ce-i nou în domeniu ăsta, luăm notițe și simplificăm lecții. Anul trecut au venit peste 50 de oameni minunați, care au lucrat cot la cot cu noi, au învățat și teoretic și practic. Țineam lecții când era prea tare soarele sau ploua sau daca nu, tot ne făceam timp pentru așa ceva,” se arată în prezentarea proiectului.
Ulmoasa, locația gospodăriei didactice, e un loc tare mândru, cum ar zice maramureșenii — aici nu există trafic, ci doar munte și deal, oamenii se cunosc între ei, iar telefonul e fără fir (cu strigare).
„Pentru anul 2014 avem pregătite multe surprize, extindem grădinile, facem un acoperiș din stuf cu schelet de lemn, cobuim, parchet cordwood din lemn de castan (de la noi), o toaletă uscată și un atelier de sculptură cu acoperiș viu. Plus multe alte activități care momentan sunt în plină desfășurare pe foaie și vom avea mai multe detalii în curand.”
Lucrările la scheletul acoperișului de stuf stau să-nceapă, așa că nu mai așteptați, dați o mână de ajutor oamenilor!
Înscrierile se fac la adresa ulmoasa@gmail.com și detalii suplimentare găsiți pe canalul de Youtube și pe pagina de Facebook Baza Ulmu.
sursa: solar-magazin.ro / Roxana Muntean
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania