Bancile Comerciale – Criterii si structura de Finantare a Domeniului eolian
Băncile comerciale reprezinta principalele puncte financiare pentru proiecte de energie eoliană și finanţare corporativă. Cele mai active în finanţarea sectorului regional eolian sunt filiale ale băncilor austriece Erste Group și Raiffeisen International Bank, banca italiană Unicredit si Banca franceză Societe Generale.
Băncile comerciale consideră România, Polonia și Turcia țările cele mai promițătoare pentru dezvoltarea energiei eoliene. Croația este văzută ca având un portofoliu de proiecte bune și mai multe proiecte sunt în curs de construcție.
Principalele criterii pentru obținerea finanţării de la bănci sunt:
• Locul de amplasare. Proiectul trebuie să fie într-o regiune cu potențial eolian semnificativ: un an de masuratori ale vântului este o cerință minimă.
• Ţara. Proiectul ar trebui să fie situat într-o țară cu un regim de reglementare solid: autorizare, conectarea la rețea și expediere.
• Dezvoltatorul proiectului. Dezvoltatorul ar trebui să aibă un palmares stabilit, experienţă locală și o prezență pe piață. Guvernanța corporativă a tuturor părților implicate rămâne în continuare un risc pentru băncile comerciale și acest lucru trebuie să fie abordat în aplicații.
• Planificarea “Due diligence”, o schiță detaliată a bugetului de construcție și un program, inclusiv un model financiar pentru proiect sunt necesare.
• Capitalul propriu. Cerințele minime de capital sunt de la 20% până la 30% din volumul de proiect, dar acest lucru ar putea crește datorită dobânzii în creştere. Un investitor de renume este un plus.
• Avize. Cererile pentru toate autorizațiile și licențele necesare ar fi trebuit completate.
• Tehnologie. Trebuie utilizată tehnologie de ultimă oră de către producători anume. Ar trebui prezentate condiţiile contractului cu furnizorul de tehnologie – inclusiv prețul unitar, graficul de plată, perioada de garanţie și domeniul de aplicare al garanţiei de serviciu.
• Aviz Tehnic de Racordare (ATR). În mod ideal, compania de proiect ar fi avut deja un ATR, de la patru la șase ani. Un ATR semnat măreşte semnificativ șansele de a obține finanțare.
Dacă un proiect îndeplineşte cerințele băncii, șansele de a obține finanţare de la băncile comerciale importante sunt bune. Băncile comerciale vor oferi finanţare fara resurse sau cu resurse limitate prin împrumuturi de conducere și alte instrumente, cum ar fi contractele de leasing. În prezent[1], cele mai multe bănci nu oferă imprumuturi “junior [2]” sau capital “mezzanine[3] ”, deoarece cerințele de capital sunt considerate gestionabile[4]. Proiectele mari sunt în mare parte susținute de fonduri de investiții, eliminând nevoia de capital “mezzanine[5] ”,
Finanțarea este de preferat în euro, cu o scadență medie de aproximativ doisprezece ani. Deoarece scadenţa depinde de proiect și de dezvoltatorul său, acesta va fi adaptat în mod individual. Ghidarea[6] se bazează pe modelul financiar furnizat de compania de proiect și este stabilită la un maxim de la 70% la 80%. Factori cum ar fi locaţia, din punct de vedere a vântului, și ipoteze de preț influenţează aceasta ghidare.
Băncile comerciale preferă, de multe ori,”the sculpteh repayement[7]” ce este adaptat la fluxurile de venituri prognozate.
Băncile din Europa de Vest activează în finanţarea de tip envizajata bazata pe proiecte de regiune, jucând un rol important în proiectul lor și în activitățile corporative de împrumuturi financiare[8].
Riscuri
Cele mai mari riscuri identificate de către bănci se referă la cadrul de reglementare și disponibilitatea capacității rețelei.
Riscurile de reglementare includ stabilitatea și funcționarea mecanismului de sprijin din surse regenerabile de energie. Modificările retroactive pentru a sprijini mecanismele, cum a experimentat de curând Republica Cehă, prezintă riscuri importante pentru finanțarea instituțiilor.
O astfel de instabilitate a reglementărilor are un impact semnificativ asupra fluxurilor de numerar ale operatorilor și asupra planurilor de rambursare. Poate rezulta şi o schimbare în rang bancar a dezvoltatorilor. Mai mult decât atât, multe dintre țările analizate au în continuare cadre de reglementare schimbătoare și neclare pentru autorizare. Acest lucru crește riscul de întârzieri sau eșecul proiectului.
Cel mai mare risc de rețea pentru bănci este lipsa capacităţii de conexiune, care nu este compensată. Într-un număr de țări din regiune, de exemplu, România sau Bulgaria, numărul de contracte de racordare este semnificativ mai mare decât capacitatea de conexiune disponibilă.
Alte riscuri evidențiate de băncile din regiune sunt riscurile valutare (de exemplu, în Croația), precum și riscurile prețului de energie electrică (prețuri instabile de piață în Turcia).
Cu toate acestea, riscurile tehnice sunt mai puțin semnificative deoarece pot fi minimizate printr-o cooperare cu un dezvoltator de proiect stabilit cu un palmares pozitiv[9]. Cu toate acestea, accentul pe termen scurt a multor investitori rămâne o problemă, împreună cu acordurile de putere de cumpărare. Ele sunt încă puțin frecvente în aceste piețe, dar reprezintă o garanţie de venituri pentru bănci.
În cele din urmă, în timp ce ratele dobânzilor inter-bancare au fost reduse, băncile tot nu oferă credite mari si riscurile au crescut semnificativ, odată cu venirea crizei. Acest lucru face ca investițiile intensive de capital să fie mai dificil de finanţat.
Băncile nu au încredere una în cealaltă și sunt mai puțin dispușe să introducă creditele sindicalizate, care au fost principalul model de finanțare pentru proiectele de capital mari. Deși acest model este întâlnit în întreaga Europă, este mai semnificativ în Europa Centrală și de Est.
Băncile comerciale care operează în țările analizate sunt interesate în sprijinirea dezvoltatorilor de proiecte care solicită finanţări structurate de către instituțiile financiare internaționale.
[1] Din iulie 2012
[2] Un împrumut care este subordonat altuia, emis de aceeași parte. Junior debt este mai riscantă pentru un investitor, dar are o rata mai mare de interes decât debt with greater security
[3] Un împrumut care este subordonat altuia, emis de aceeași parte. Junior debt este mai riscantă pentru un investitor, dar are o rata mai mare de interes decât debt with greater security
[4] Din bancherii chestionați unul singur a specificat că ar oferi şi mezzanine capital, în cazul în care riscul sau profilul de retur este adecvat. Aceeaşi banca oferă debt covered by export credit agencies
[5] Un împrumut care este subordonat altuia, emis de aceeași parte. Junior debt este mai riscantă pentru un investitor, dar are o rata mai mare de interes decât debt with greater security
[6] Dobânda este raportul dintre senior debt to the sum of senior debt, junior debt/mezzanine and equity. În finanţarea proiectelor, dobânda, de obicei, înseamnă ponderea costurilor de investiții finanțate prin împrumuturi senior
[7] Dobânda este raportul dintre senior debt to the sum of senior debt, junior debt/mezzanine and equity. În finanţarea proiectelor, dobânda, de obicei, înseamnă ponderea costurilor de investiții finanțate prin împrumuturi senior
[8] Interviul expertului cu șefii departamentelor de energie ale băncilor europene occidentale comerciale, 26.07.2012
[9] Interviurile expertului, 26.07.2012
—– sursa ewea.org —