Analiza: Tarile bogate cheltuiesc de 5 ori mai mult pe combustibilul solid decat sumele investite in imbunatatirea conditiilor climatice
În anul 2009, liderii mondiali de la summit-ul G20 s-au pus de acord ca eliminarea treptată a subvențiilor pentru combustibilii fosili să fie o prioritate. Trei ani mai târziu, cu foarte puține progrese privind abrogarea de fapt a acestor subvenții, promisiunile sună în van.
Acum, în timp ce diplomaţii se adună în Doha, Qatar, la un summit internaţional pentru climă – un eveniment care, spun experţii, va aduce foarte puţine angajamente semnificative – există grupuri care vor să intensifice presiunea asupra reformei de subvenţie a combustibilului fosil.
Ţările bogate au cheltuit 58 milioane de dolari pe subvențiile pentru combustibilii fosili în anul 2011. Acest lucru înseamnă de aproximativ cinci ori suma pe care au cheltuit-o pe "începutul rapid" de finanțare pentru adaptarea la schimbările climatice și de atenuare în țările în curs de dezvoltare, potrivit unei analize lansate la negocierile de la Doha.
Stabilit la negocierile climatice de la Cancun, în 2010, finanțarea inițială rapidă este proiectată pentru a ajuta țările cele mai vulnerabile în ceea ce priveşte finanțarea energiei din surse regenerabile, eficiența, accesul la apă, și proiecte de adaptare la schimbările climatice. Scopul este de a strânge 100 miliarde dolari pe an pentru aceste proiecte, până în 2020.
Subvențiile pentru combustibilii fosili au devenit o luptă importantă în lumea susţinătorilor climei.Cu o mişcare insignifiantă pe plan internaţional pentru a stabili prețul emisiilor de gaze cu efect de seră, aceştia fac presiuni asupra ţărilor pentru a renunţa la susţinerea energiei murdare. Dar progresul în acest domeniu a fost de asemenea greoi.
Deși problema este larg discutată în negocierile internaționale, ca o opțiune, există există o dorinţă fparte mică din partea fiecărei țări de a abroga subvențiile pentru cărbune, petrol şi gaze naturale..
Chiar şi Agenţia Internaţională a Energiei – o organizaţie în fiinţată în anul 1970 pentru a contra puterea OPEC-ului pe pieţele uleiului – este de accord în totalitate că subvenţiile pentru combustibilii fosili trebuie eliminate dacă vrem cu adevărat să îndreptăm situaţia climei.
Directorul Executiv al IEA, Maria van der Hoeven, a făcut o declaraţie foarte puternică în ceea ce priveşte importanţa cesiunii combustibililor fosili, care se întâmplă să coincidă cu analiza celor de la Oil Change International:
în timp ce negociatorii internaţionali privind clima intră în a doua săptămână de discuţii la COP18, în Doha, nevoia pentru o tranziţie mai rapidă către un sistem susţinut al energiei globale este mai urgentă ca niciodată. Analiza AIE arată că pe an ce trece realizarea obiectivului convenit la nivel internațional de a limita încălzirea la 2 grade C este din ce în ce mai dificilă și mai costisitoare. Fără o acțiune concertată, în curând, lumea este pe cale de a avea un viitor mult mai cald, cu consecințe grave. De fapt, ar putea fi o creștere de 3,5 grade C. O creștere de o asemenea magnitudine ar putea declanșa topirea masivă a permafrostului în regiunile arctice, cu rezultate imprevizibile.
În mod evident, emisiile de carbon trebuie să fie reduse dramatic iar sectorul energetic trebuie să joace un rol-cheie în acest sens. Pe termen scurt, AIE încurajează toate guvernele să adopte politici care să promoveze dezvoltarea rapidă a tehnologiilor de eficiență energetică; acest lucru ar reduce emisiile de gaze cu efect de seră și ar cumpera timp pentru a asigura un mult dorit acord climatic la nivel global. Strategii pentru a "debloca" și a reduce emisiile prin retragerea facilităţilor de emitere a carbonului la un nivel ridicat trebuie să fie puse în aplicare echitabil şi într-un mod eficient din punct de vedere al costului.
Guvernele trebuie să dezvolte politici interne solide pentru a încuraja investiţiile în emisiile scăzute de carbon, în special în economiile emergente, unde va avea loc cea mai mare creştere a energie. Măsuri care să încurajeze utilizarea ineficientă a energiei, cum ar fi subvențiile pentru combustibili fosili, trebuie să fie eliminate.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania