Acest “Frunza” artificială poate produce combustibili din dioxid de carbon și lumina soarelui
Cercetatorii spun ca au dezvoltat o "frunză" artificial care poate produce combustibili, cum ar fi metanul și benzină din dioxid de carbon.
Echipa a pretins că este un pas important spre utilizarea combustibililor realizati din surse regenerabile precum lumina soarelui pentru orice, de la încălzirea casele noastre pana la masini, fără a emite gaze cu efect de seră.
Descoperire, publicat in "Proceedings" al Academiei Nationale de Stiinte, a fost condus de Peidong Yang si echipa sa de la Institutul nanoștiințelor Kavli Energy de la Universitatea din California, Berkeley.
Ea se bazează pe procesul natural de fotosinteză, în cazul în care apa și dioxidul de carbon sunt transformate în zahăr – combustibil organic – de catre plante. "Piscand" procesul, prin fotosinteza sintetica, ar putea fi posibil să se creeze o întreagă serie de produse diferite.
Pentru a demonstra ca acest lucru este posibil, echipa a fost capabila sa produca metan prin sistemul lor, mai degrabă decât zahăr, din dioxid de carbon. Echipamentul lor a folosit o combinatie de nanofire semiconductoare si bacterii. Folosind catalizatorii anorganici, apa a fost împărțit în hidrogen, care a fost apoi utilizat de celule vii pentru a converti dioxidul de carbon în produse chimice – în acest caz, metan.
"Suntem buni la generarea de electroni din lumina in mod eficient, dar sinteză chimică întotdeauna a limitat sistemele noastre în trecut", a declarat Yang într-o discuție despre descoperire. "Unul din scopurile acestui experiment a fost de a arăta am putea integra catalizatori bacterieni cu tehnologia semiconductorilor. Acest lucru ne permite să înțelegem și sa optimizam cu adevarat un sistem sintetic de fotosinteza. "
Un sistem similar conceput de Yang si echipa sa la începutul acestui an a produs butanol, o componentă a benzinei, și diverse blocuri de constructii biochimice. Apoi, ei vor încerca să facă un sistem în întregime sintetic, fără a fi nevoie de bacterii, care se bazează pe modele din natura ce reproduc procesul de fotosinteza, și în cele din urmă produc combustibili lichizi care pot dura luni sau ani.
"Nu este vorba de imitarea naturii, direct sau in mod literal", a declarat Ted Sargent, vice-decanul pe parte de cercetare al Facultatii de Stiinte Aplicate si Inginerie de la Universitatea din Toronto. "În schimb, este vorba despre modul de a învăța orientările naturii, regulile sale cu privire la modul de a realiza un catalizator convingător, eficient și selectiv, iar apoi folosind aceste date pentru a crea soluții ingineresti mai bune."
Deci, nu veti putea utiliza inca frunze artificiale pentru a alimenta casa sau mașina. Dar acest lucru ar putea fi un pas important în această direcție.