7,7 milioane de locuri de muncă în energiile regenerabile, la nivel mondial
Mai mult de 7,7 milioane de oameni din întreaga lume sunt angajaţi în prezent în industria energiei regenerabile, potrivit unui nou raport emis de Agenţia Internaţională pentru Energii Regenerabile (IRENA), „Renewable Energy and Jobs – Annual Review 2015”.
Aceasta reprezintă o creştere cu 18% faţă de 6.5 milioane, cifra înregistrată anul trecut, informează 2celsius.net. Raportul oferă, de asemenea, un prim estimat global al numărului de locuri de muncă susţinute de hidroelectricele mari, de 1.5 milioane de locuri de muncă suplimentare, în întreaga lume.
Cele 10 ţări cu cele mai mari cifre în ce priveşte locurile de muncă din industria energiei regenerabile sunt China, Brazilia, Statele Unite, India, Germania, Indonezia, Japonia, Franţa, Bangladesh şi Columbia. Industria panourilor solare fotovoltaice este cel mai mare angajator din regenerabile, din lume, cu 2.5 milioane de locuri de muncă, urmat de biocombustibilii lichizi, cu 1.8 milioane de locuri de muncă şi de energia eoliană, care a depăşit un milion de locuri de muncă pentru prima oară, anul acesta.
Creşterea ocupării forţei de muncă se răspândeşte în întregul spectru de energie regenerabilă: energia solară, cea eoliană, bocombustibilii, biomasa, biogazul şi microhidrocentralele, toare prezintă creşteri.
În 2014, sectorul solar a adus 2.5 milioane de locuri de muncă, dintre care două treimi au fost în China. Acestea au fost în creştere şi în Japonia, însă au scăzut în cadrul Uniunii Europene. Biocombustibilii (1,8 milioane), biomasa (822.000) şi biogazul (381.000) sunt de asemenea angajatori majori, cu locuri de muncă concentrate în furnizarea de materie primă.
În timp ce Brazilia şi Statele Unite continuă să domine, Asia de Sud-Est înregistrează creşteri în locurile de muncă pentru biocombustibili, reflectând măsuri de sprijinire a producţiei.
Rata de angajare din industria energiei eoliene a depăşit cifra de un milion, jumătate dintre aceste locuri de muncă aflându-se în China. Statele Unite, Brazilia şi Uniunea Europeană au înregistrat creşteri, de asemenea.
Încălzirea şi răcirea solară a apei a angajat 764.000 de oameni şi mai mult de trei sferturi dintre aceste locuri de muncă sunt în China. Alte pieţe importante sunt India, Brazilia şi Uniunea Europeană.
În sectorul microhidrocentralelor sunt 209.000 de locuri de muncă, dintre care mai mult de jumătate se află în China, urmată de Uniunea Europeană, Brazilia şi India. Hidrocentralele mari sprijină alte 1.5 milioane de locuri de muncă directe, cu o majoritate în China, şi în mare parte în construcţii şi instalaţii. O serie de politici industriale şi comerciale continuă să modeleze ocuparea forţei de muncă; acestea oferă stabilitate şi previzibilitate, favorizând astfel crearea de locuri de muncă.
IRENA este o organizaţie interguvernamentală care sprijină ţările în tranziţia lor către un viitor energetic durabil, şi serveşte ca platformă principală pentru cooperarea internaţională, un centru de excelenţă şi un depozit de politici, tehnologie, resurse şi cunoştinţe financiare privind energia regenerabilă.
IRENA promovează adoptarea pe scară largă şi utilizarea sustenabilă a tuturor formelor de energie regenerabilă, inclusiv bioenergia, energia geotermală, hidroenergia, energia oceanică, energia solară şi cea eoliană, în urmărirea unei dezvoltări durabile, accesului la energie, siguranţei energetice şi creşterea economică cu emisii scăzute de carbon.
sursa:http://www.green-report.ro