72 noi companii energetice municipale din 2005 in Germania
Dupa cum arata aceasta harta, utilitățile municipale au fost create în ultimii opt ani, în grupuri ce predominant se pozitioneaza în partea de vest a țării .
În est, valul de preluari municipale a avut loc în mare parte în anii 1990, parțial determinată de dreptul german, explica expertul Peter Becker, fondatorul a Zeitschrift für Neues Energierecht ( Jurnalul legislativ al energiei ), acesta fiind acum un standard de referinta pentru lucrari în întreaga UE. Becker a reprezentat 146 de municipalități est germani într – un proces de profil si l-a câștigat la începutul anilor 1990 .
Institutul Wuppertal
Un nou studiu publicat în limba germană de către Institutului Wuppertal ia in evidenta nu numai numarul orașelor care au cumpărat înapoi furnizorii locali de energie, ci si calitatea acestora. Consumatorii locali și cetățeni in momentul de fata se afla mai bine in postura de proprietari, sau sectorul privat este cel ce face o treaba mai buna ?
Noul studiu ( scurta prezentare în limba germană și format PDF al studiului complet, în limba germană ) analizează tendința german față de dreptul de proprietate comunitara a utilităților locale energetice, cat si evaluarea performanțelor acestora pe baza a 10 obiective legate de tranziția energetică, protecția climei și impactul economic local. Cercetatorii au aflat ca, bazandu-se pe cele 72 de utilități municipale fondate din 2005, probabilitatea ca aceste obiective să fie atinse este " de ala mare la foarte mare". Nu este surprinzator, 81 % dintre cetățenii intervievați spun că au încredere in utilitatile lor locale, în comparație cu doar 26 % care au precizat că au încredere in corporații.
Concret, utilitățile municipale permit comunităților să se concentreze pe eficiența energetică, energia regenerabilă și cogenerare fără a exista nevoia consumului de energie nucleară și cărbune. Studiul a constatat ca 60 % din capacitatea instalată de municipii a provenit din cogenerare în 2012, urmată de capacitatea de 28 % reprezentand energie termică ( fosili ) și 12 % energii regenerabile – plasand astfel municipiile la jumătate, la nivel național, in cazul producerii de energii regenerabile, dar, in acelasi timp fiind considerate ca principalul motor de cogenerare în țară .
Cu toate acestea, expertiza reprezinta o provocare importantă, astfel incat cercetatorii recomanda comunitatilor sa planifice cu atenție preluările și sa lucrese îndeaproape cu experți juridici și ingineri din sectorul energetic – deși nu se poate spune neapărat faptul ca managementul municipal nu funcționeaza.
Perioada de recuperare pentru comunități este tangibila atunci când utilitatea locale se concentrează pe furnizarea de energie la prețuri accesibile si fiabile , mai degrabă decât creșterea rezultatelor acestora .
Raportul vine într-un moment deosebit de important, între 2010 și 2015, aproximativ 8.000 dintre cele 14.000 de contracte municipale din Germania se afla in stadiul de reînnoire. La începutul anilor 1990, chiar după unificarea fostei Germanii de Vest cu Germania de Est, municipalitățile au semnat contracte în general pe 20 de ani, de cele mai multe ori cu sectorul privat, in vederea alimentarii cu energie și apă. Dar cetățenii nu au fost întotdeauna mulțumit de rezultat, de aceea nu există în prezent un val de recumularizare în urma crizei financiare din 2008 .
La 22 septembrie, cetățenii din Hamburg – al doilea cel mai mare oras din Germania – vor vota dacă doresc să cumpere înapoi rețeaua locală. Cetățenii din Berlin – cel mai mare oras din Germania, vor vota în curând, prin intermediul unui plebiscit, dacă doresc sa preia reteaua locala a capitalei țării sau nu.
Conform studiului, municipiile nou înființate, au cumparat cel puțin 190 de rețelele locale în perioada analizată . ( Craig Morris )
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea